Να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στην «ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης» ζήτησαν την Τρίτη από το Παρίσι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντάγκι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Την έκκληση απηύθυναν με την ευκαιρία συνεδρίου που οργάνωσε στο Παρίσι η Αρχή Προληπτικής Εποπτείας και Ρυθμίσεων ( ACRP ).

Ζήτησαν μεταξύ άλλων, «τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων και την πλήρη λειτουργικότητα του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική σταθερότητα των 19».

Το θέμα της άμεσης «πλήρους λειτουργικότητας» του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Διοικητής της Τράπεζας Γαλλίας που είναι και μέλος του συμβουλίου των διοικητών της ΕΚΤ. Ο κ. Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι «η εφαρμογή του θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν για την τραπεζική ένωση, εξαιτίας του κατακερματισμού του τραπεζικού τομέα:

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης διαθέτει ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο και καλά εναρμονισμένη νομοθεσία, παραμένει όμως κατακερματισμένος και η διασυνοριακή ενοποίηση, που συνιστά μέσο αύξησης των διασυνοριακών πιστώσεων, έφθασε πρόσφατα σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα» τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «η πρόοδος προς την οριστικοποίηση της τραπεζικής ένωσης – μέσα από την εναρμόνιση των επιλογών και της διακριτικής ευχέρειας, μέσα από την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων και τη δημιουργία των βάσεων για τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων – είναι ουσιαστικής σημασίας και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε: «Χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς μιας ενοποιημένης αγοράς, η οποία θα επιτρέψει τον επιμερισμό του κινδύνου στον ιδιωτικό τομέα και τη μακροοικονομική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης».