Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τίποτε δεν αφήνει να εννοηθεί ότι ο νευροπαραλυτικός παράγοντας Νόβιτσοκ ευθύνεται για το χθεσινό περιστατικό κατά το οποίο δύο άνθρωποι αρρώστησαν σε εστιατόριο του Σόλσμπερι, την βρετανική πόλη στην οποία είχε δηλητηριαστεί ο ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του.

Η αστυνομία περικύκλωσε την Κυριακή τομέα της πόλης στη νοτιοδυτική Αγγλία όταν ειδοποιήθηκε ότι δύο άνθρωποι άνθρωποι αρρώστησαν στο εστιατόριο Prezzo.

"Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τίποτε δεν αφήνει να εννοηθεί ότι το Νόβιτσοκ είναι η ουσία που ευθύνεται για το συγκεκριμένο περιστατικό", διευκρίνισε η αστυνομία του Ουίλτσιρ σε ανακοίνωσή της.

Οι δύο άνθρωποι που ασθένησαν, ένας άνδρας περίπου 40 ετών και μια γυναίκα περίπου 30 ετών, νοσηλεύτηκαν στο Σόλσμπερι και αποτελούν αντικείμενο "κλινικής αποτίμησης", διευκρίνισε η αστυνομία. Αυτοί "θα παραμείνουν για παρακολούθηση στο νοσοκομείο", πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην περίμετρο ασφαλείας που επέβαλε για να ανταποκριθεί στο περιστατικό αυτό, η αστυνομία υπογράμμισε "ότι λόγω των πρόσφατων γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη (υπόθεση Σκριπάλ) και τις ανησυχίες που συνδέονται με το γεγονός ότι το ζευγάρι εκτέθηκε σε μια άγνωστη ουσία, το σύνολο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υιοθέτησε μια πολύ προσεκτική προσέγγιση".

Το περιστατικό αυτό δεν θεωρείται πλέον "σημαντικό", αλλά θα παραμείνει αποκλεισμένο το εστιατόριο, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να διευκρινίσουν αν "διαπράχθηκε έγκλημα", σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας. Ο υπόλοιπος τομέας που είχε χθες αποκλειστεί θα ξανανοίξει, προσθέτει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Στο Σόλσμπερι ο ρώσος πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν στις 4 Μαρτίου με Νόβιτσοκ, έναν ισχυρό νευροπαραλυτικό παράγοντα ο οποίος είχε παρασκευαστεί στην Σοβιετική Ένωση.

Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα για την επίθεση αυτή, η οποία προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση.

Οι Σκριπάλ οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για πολλές εβδομάδες επέζησαν της δηλητηρίασής τους, όπως και ένας αστυνομικός που μολύνθηκε παρέχοντάς τους βοήθεια.

Τον Ιούλιο άλλοι δύο άνθρωποι μολύνθηκαν από την ίδια ουσία. Η Ντον Στέρτζες, μια 44χρονη μητέρα τριών παιδιών, η οποία νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση και πέθανε στις 8 Ιουλίου. Ο σύντροφός της Τσάρλι Ρόουλι κατάφερε να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο μερικές ημέρες αργότερα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από