Η Τουρκία βάζει στον πάγο τις νέες επενδύσεις της κυβέρνησης, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τις δαπάνες και τη βουτιά της λίρας, αλλά δήλωσε ότι η ανοχή του απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια έχει τα όριά της.

Σε ομιλία του προς αξιωματούχους του κόμματός του, του ΑΚ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπουργεία της κυβέρνησής του επανεξετάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και δεν θα εξετάσουν την πραγματοποίηση περαιτέρω νέων επενδύσεων. Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με διψήφιο πληθωρισμό, που τον Αύγουστο εκτοξεύθηκε σχεδόν στο 18%, και μια κατάρρευση της λίρας, που πριν έναν μήνα βυθίστηκε στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ των 7,24 λιρών ανά δολάριο.

Σήμερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κινείτο γύρω στις 6,100 λίρες ανά δολάριο, μία ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και μία πάνω από μια δεκαετία στο βασικό της επιτόκιο, στο 24%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ενός μεσοπρόθεσμου οικονομικού σχεδίου, έχει υποσχεθεί μέτρα μείωσης του κόστους και πιο αποτελεσματικές δαπάνες.

«Δεν μελετάμε επί του παρόντος νέες επενδύσεις», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν έκτακτες και απαραίτητες επενδύσεις, αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά εκτός από αυτό, θα αρχίσουμε να επανεξετάζουμε (τις επενδύσεις)».

Αυτές που έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον σε ποσοστό 70% θα ολοκληρωθούν, πρόσθεσε ο Ερντογάν, αλλά «όλα τα υπουργεία μας θα επανεξετάσουν τις επενδύσεις τους και θα υλοποιήσουν το έργο τους θέτοντας προτεραιότητες».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων κατά 625 μονάδες βάσης, που ανακοινώθηκε μόλις μερικές ώρες αφού ο Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεσή του σε υψηλά επιτόκια, ο πρόεδρος δήλωσε ότι αυτό αποδεικνύει πως η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητη, ενώ εξέφρασε για μια ακόμα φορά τον σκεπτικισμό του.

«Χθες, η κεντρική τράπεζα πραγματοποίησε την πολυσυζητημένη αύξηση των επιτοκίων, και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε. «Μιλούν για ανεξαρτησία, ορίστε η ανεξαρτησία. Τώρα θα δείτε το αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας. Τώρα, προσωπικά, βρίσκομαι σε μία φάση υπομονής. Αλλά αυτή η υπομονή φθάνει μέχρι ένα σημείο. Διότι δεν μπορείς να πεις ΟΚ σε έναν μοχλό εκμετάλλευσης».

Η βουτιά της λίρας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους καυσίμων και ενέργειας, οδήγησε σε άνοδο τις τιμές πολλών προϊόντων, αλλά ο Ερντογάν κάλεσε τις εταιρίες του ιδιωτικού τομέα να συνεχίσουν να παράγουν και προειδοποίησε ότι οι αρχές δεν θα ανεχθούν τη δημιουργία αποθεμάτων.

«Έχουν εμφανιστεί πολλοί που δημιουργούν αποθέματα. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών μας θα δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτούς τους ανθρώπους.. πραγματοποιώντας εφόδους», δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Σταθεροποιήθηκε η ισοτιμία της λίρας