Ο αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι άρχισε η τελική φάση της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην ανατολική Συρία.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) εξαπέλυσαν στις 10 Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της επιχείρησης Roundup», ανέφερε ο διεθνής συνασπισμός, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση των ΣΔΔ μία ημέρα νωρίτερα.

Οι ΣΔΔ, συμμαχία ενόπλων οργανώσεων στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι και υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, ενισχύονται από την υποστήριξη της αεροπορίας και του πυροβολικού του συνασπισμού, διευκρινίστηκε στην ανακοίνωσή του.

Η επιχείρηση Roundup, ονομασία που παραπέμπει μεταξύ άλλων σε γνωστό ζιζανιοκτόνο, άρχισε την 1η Μαΐου, με σκοπό να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του ΙΚ από τις τελευταίες περιοχές που κατείχαν στην κοιλάδα του Ευφράτη.

Θα είναι και η τελευταία

Η πρώτη φάση είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τη Μπαγούζ (βορειοανατολική Συρία) στις 15 Μαΐου και η δεύτερη φάση από τη Ντασίσα στις 20 Ιουλίου. Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού θεωρούν ότι αυτή η τρίτη φάση θα είναι και η τελευταία.

Οι ΣΔΔ διεξάγουν εδώ και μήνες επιχείρηση για να αποσπάσουν περιοχές που κατείχε το ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, προελαύνοντας έναντι των τζιχαντιστών και αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν στη Χατζίν, κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

Αξιωματικός των ΣΔΔ δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τελική επίθεση εναντίον της Χατζίν, στην όχθη του Ευφράτη ποταμού, έχει πλέον αρχίσει, διευκρινίζοντας πως 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν.

Να ξετρυπώσουν σημαντικούς ηγέτες

Ο συνασπισμός ενδέχεται να ξετρυπώσει σε αυτή την περιοχή σημαντικούς ηγέτες του ΙΚ, ίσως ακόμη και τον ίδιο τον επικεφαλής του, τον αυτοανακηρυγμένο «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος συνεχώς διαφεύγει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό από δημοσιογράφους, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις απάντησε με συγκρατημένο τρόπο. «Δεν θα με εξέπληττε αν ορισμένοι από τους ηγέτες του ΙΚ βρίσκονται εκεί κάτω, όχι», δήλωσε.

«Ομως, δεν πρόκειται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες γι’ αυτό προς το παρόν», πρόσθεσε.

Ο συνασπισμός επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από τη Συρία μετά την αποπεράτωση της επιχείρησης.

«Θα συνεχίσουμε τον συντονισμό μας με τις ΣΔΔ και άλλους εταίρους μας για να προωθήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να εγγυηθούμε ότι το ΙΚ έχει ηττηθεί οριστικά», είπε ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων που επιχειρούν στο πλαίσιο του συνασπισμού, στρατηγός Πάτρικ Ρόμπερτσον.