Τα στοιχεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat δείχνουν ότι η χώρα κατάφερε να επιστρέψει στα επίπεδα απασχόλησης του καταγράφονταν πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 205.000 άτομα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, επιστρέφοντας, ουσιαστικά, στα ποσοστα του 2008.

Το Istat, όμως, προσθέτει ότι σε σχέση με το γενικότερο πλαίσιο των μορφών απασχόλησης που χαρακτήριζε την περασμένη δεκαετία, είναι σαφές ότι έχουν σημειώσει αισθητή άνοδο οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αύξηση που σήμερα αγγίζει το 30%, σε σχέση με το 2008. Παράλληλα, με απασχόληση ορισμένου χρόνου εργάζονται ένα εκατομμύριο Ιταλοί και μετανάστες που ζουν στην χώρα, περισσότεροι απ’ ότι πριν δέκα χρόνια.

Συγχρόνως, αρνητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την ιταλική βιομηχανική παραγωγή. Τον περασμένο Ιούλιο, ο σχετικός δείκτης, σε ετήσια βάση σημείωσε πτώση 1,7%. Είναι το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα της τελευταίας διετίας και σύμφωνα με τους αναλυτές δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη άρχισε να επιβραδύνει τους ρυθμούς της.