Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε έπειτα από επίθεση-καμικάζι στη συνοικία Χοντάν στην Μογκαντίσου της Σομαλίας τη Δευτέρα, γνωστοποίησε η αστυνομία.

Ο βομβιστής-καμικάζι, οδηγούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών το οποίο έριξε στην πύλη ενός κυβερνητικού κτιρίου στη συνοικία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 22, οι περισσότεροι πολίτες, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας, στο Γερμανικό Πρακτορείο. Το κτίριο που ήταν ο στόχος της επίθεσης κατέρρευσε εξαιτίας της έκρηξης, ο αξιωματικός ενώ κατέρρευσαν επίσης παρακείμενα κτίρια, ανάμεσα στα οοπία κι ένα τζαμί.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Σεμπάμπ, μέσω του ραδιοφωνικού της σταθμού. Η οργάνωση, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, θέλει να ανατρέψει την αδύναμη κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση και μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, και να επιβάλλει τη δική της ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου στη χώρα, στο Κέρας της Αφρικής. Η Σεμπάμπ στοχοθετεί συχνά ξενοδοχεία όπου συχνάζουν διπλωμάτες, ξένοι και κρατικοί αξιωματούχοι, όμως το τελευταίο διάστημα μοιάζει να βάζει κυρίως στο στόχαστρο κυβερνητικές υποδομές.

Παρότι δεν ανέλαβε την ευθύνη, η οργάνωση θεωρείται υπεύθυνη για την επίθεση με φορτηγό παγιδευμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών στο κέντρο της Μογκαντίσου τη 14η Οκτωβρίου του 2017. Με τουλάχιστον 512 νεκρούς, η επίθεση αυτή ήταν η πλέον πολύνεκρη στην ιστορία της Σομαλίας.

Στα τέλη του Ιουλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να αναβληθεί έως τουλάχιστον τα τέλη του Φεβρουαρίου του 2019 η μείωση των περίπου 20.000 της AMISOM, της στρατιωτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία.

Ο σομαλικός στρατός, που έχει ανεπαρκή οπλισμό και είναι αποδιοργανωμένος, δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι είναι σε θέση να εγγυηθεί την ειρήνευση της χώρας, παρά την εκπαίδευση των ανδρών του από τις ένοπλες δυνάμεις διαφόρων ξένων κρατών.