Η Αγκυρα ζήτησε τη Δευτέρα την επανεξέταση της ρύθμισης για τους μουφτήδες, αναφερόμενη στις ανησυχίες της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι «οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων.

»Αναμένουμε να επανεξετασθεί αυτή η τροπολογία σχετικά με το αξίωμα του μουφτή, ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας».

Ο κ. Ακσόι πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες των τουρκικών μειονοτήτων στη Δυτική Θράκη και παρότρυνε τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν να «αγνοούν τους εκλεγμένους Μουφτήδες».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση της 9ης Ιανουαρίου 2018, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι με αυτήν «καθίσταται προαιρετική η χρήση των εξουσιών που απορρέουν από τον νόμο της Σαρία στην Ελλάδα».

Και εξέφρασε τις ανησυχίες του διότι με το προεδρικό διάταγμα, το οποίο διευκρινίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ρύθμισης, εγείρεται θέμα κατάργησης της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες.