«Θα προχωρήσουμε χωρίς περικοπές συντάξεων, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Τηρούμε τα συμφωνηθέντα στους στόχους, αλλά όλο το οικονομικό μείγμα είναι πλέον αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε εκ νέου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στο ρδιοόφωνο του Real FM ο κ.Σταθάκης πρόσθεσε, ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, υ«περπλεόνασμα στη βάση της συμφωνίας που έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε (για 3,5%), με αποτέλεσμα να δημιουργείται περιθώριο κινήσεων. Όσο για το άλλο επιχείρημα περί δήθεν «διαρθρωτικού ζητήματος, η βασική ιδέα όσων το υποστηρίζουν είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ελλειμματικό. Δεν είναι όμως ελλειμματικό, είναι πλεονασματικό».

Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ και την προσπάθεια της ΝΔ να τα υποβαθμίσει, ο κ.Σταθάκης δήλωσε ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κάποια από αυτά πάνε σε βάθος 4ετίας, αλλά όλα εφαρμόζονται από την αρχή του νέου έτους. Αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται».

Σχολιάζοντας τη μείωση του αφορολόγητου ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι «η διαπραγμάτευση για να αποτραπεί είναι θέμα του προϋπολογισμού που θα καταρτιστεί την επόμενη χρονιά, τότε θα γίνει και η διαπραγμάτευση για το ζήτημα αυτό και η απάντηση θα είναι πανομοιότυπη με το θέμα των συντάξεων».

Για την έξοδο στις αγορές και την πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά τις διεθνείς αναταράξεις: «Παρακολουθούμε πολύ στενά το επιτόκιο, έχει επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Υπήρχαν διακυμάνσεις εξαιτίας εξωγενών παραγόντων (Ιταλία κλπ), υπάρχει ευαισθησία, πριν 20 ημέρες βγήκαμε από τα μνημόνια. Συνολικά όμως η αποτύπωση της αγοράς στα χαμηλότερα επιτόκια καταδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος. Όσο για το «μαξιλάρι» δεν αποτελεί νέο δανεισμό αλλά ασφάλεια, εάν και εφόσον χρειαστεί».

-Για την εξαγορά από τη ΔΕΗ ενεργειακής εταιρείας στην ΠΓΔΜ: Η ΔΕΗ έχει δική της λογική στις επενδυτικές κινήσεις, με στρατηγικές κινήσεις στα Βαλκάνια. Η εξαγορά αυτή έγινε πριν τα Χριστούγεννα και ανακοινώθηκε 12 Ιανουαρίου. Επικυρώθηκε από τη ΓΣ της ΔΕΗ. Είναι μια αποδοτική επένδυση, το τίμημα ήταν στα 5 εκατ. ευρώ για μια εταιρεία με τζίρο 60  εκατ. ευρώ το χρόνο και κέρδη. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποφάσισε να κάνει τώρα φασαρία η ΝΔ, εκ των υστέρων».

Τέλος, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.