Παρέμβαση για την τραγωδία στο Μάτι με τους 98 νεκρούς έκανε με ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η Ελλάδα με άμεση ευρωπαϊκή συνδρομή.

Ακολουθεί η ομιλία: 

Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους των ανθρώπων που έχασαν άδικα τη ζωή τους.

Στην περιοχή Μάτι της Ανατολικής Αττικής εκατοντάδες οικογένειες καταστράφηκαν. Τα έντονα φυσικά φαινόμενα αλλά και η μοιραία ολιγωρία κρατικών αξιωματούχων οδήγησαν στα τραγικά αποτελέσματα.Όπως σας ζήτησα και με ερώτησή μου, η Ευρωπαϊκή συνδρομή και βοήθεια πρέπει να είναι άμεση. Και στις υποδομές για να αποφύγουμε νέες καταστροφές με τις πλημμύρες του χειμώνα αλλά και στην αποκατάσταση των ζημιών για να μπορέσουν οι κάτοικοι της περιοχής να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Φίλες και φίλοι, μετά τις περσινές φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, η Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για τη αναδιοργάνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Εκεί προβλέπεται η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης αλλά και η δημιουργία του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής εργαλείων, όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα ώστε να υπάρχει άμεση παρέμβαση και όχι εθελοντική όπως είναι σήμερα.

Είναι όμως λυπηρό, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, το Συμβούλιο για μία ακόμη φορά να επιλέγει τη νόθευση της πρότασης εισάγοντας τιμωρητικές λογικές που ουσιαστικά αποκλείουν χώρες από την μελλοντική χρήση του μηχανισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=gZkck77XOxI&feature=youtu.be