Ντυμένη στα αμερικανικά χρώματα είναι η Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες. Τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ ενώ ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος συναντήθηκε με ιδιαίτερα θέρμη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίοι συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ. Και σίγουρα θα ήταν ευχής έργον να έκαναν επενδύσεις στην Ελλάδα η οποία διψά για ανάπτυξη που θα προέλθει με τη συμμετοχή ξένων «παικτών».

Στις δηλώσεις τους ενώπιον των καμερών, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη -«αυτή την πανέμορφη πόλη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση και πορεύεται σε ένα περιβάλλον με περισσότερη ανάπτυξη και ασφάλεια για την περιοχή, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη ΔΕΘ, την Ελλάδα και την οικονομία της.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου ενώ σε ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η συνάντησή του με τον κ. Ρος μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα, τόσο συμβολικά όσο και οικονομικά, σε όλη την περιοχή. Καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά δείχνει τα… φιλοαμερικανικά αισθήματά του. Μετά την «αποτυχημένη» περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015 και την περιήγηση στο «ξανθό» ή στο «κίτρινο» γένος όπου θα μας έσωζαν από την κρίση, ο πρωθυπουργός έκανε ολοκληρωτική στροφή στον αμερικανικό παράγοντα. Η πρόσδεσή του στο άρμα των ΗΠΑ έγινε ολίγον… άγαρμπα αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στον ΣΥΡΙΖΑ τον αντιμετώπιζαν σαν τον «διάβολο» του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Η στροφή στην Ουάσιγκτον είχε διαφανεί τόσο από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, αρχικά στο «στόμα του δράκου», κοινώς στην έδρα του ΔΝΤ, όσο και στην επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο αλλά και στην (αποτυχημένη) παρουσία του σε εκπομπή με τον Μπιλ Κλίντον.

Καλά όλα αυτά, άλλωστε οι ΗΠΑ ήταν και είναι παραδοσιακός σύμμαχος της Ελλάδας, ιδιαίτερα τώρα που οι γεωπολιτικές ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραστες.

Επίσκεψη 20 χρόνια πριν

Δεν έχουν περάσει, όμως, ούτε 20 χρόνια από το 1999 όταν στην Ελλάδα είχε έρθει για επίσημη επίσκεψη ο Μπιλ Κλίντον. Ο πλανητάρχης τότε είχε να αντιμετωπίσει τον ακραίο αντιαμερικανισμό με χιλιάδες διαδηλωτές να φωνάζουν «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι».

Η αδιέξοδη εκείνη πολιτική αντιμετώπιση των ΗΠΑ από την Αριστερά, είχε βεβαίως, πολιτικά και ιστορικά κίνητρα. Εκείνες τις ταραγμένες ημέρες, λοιπόν, χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους και η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία στο κέντρο ώστε να μην προσεγγίσουν το Προεδρικό Μέγαρο.

Περίπου 7.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους. Αμερικανοί πράκτορες είχαν υπό την εποπτεία τους ακόμα και τα μπλόκα στην Ηρώδου Αττικού. Τα τηλέφωνα κατά διαστήματα νέκρωναν. Από το πρωί τεράστια πανό με τις φράσεις «Κiller Clinton» και «Clinton go home» είχαν κάνει την εμφάνισή τους στον Υμηττό και τον Λυκαβηττό….

Όταν ο Τσίπρας διαδήλωνε εναντίον του Κλίντον. Η υποδοχή με Σημίτη, Άκη και Γ. Παπανδρέου

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο Αλέξης Τσίπρας, τότε γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Λίγες ημέρες μετά, μαζί με τον Νίκο Σοφιανό του ΚΚΕ μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου πολιτικών νεολαιών ενάντια στην άγρια καταστολή της πορείας.

Τώρα ως πρωθυπουργός κάνει το αυτονόητο, αυτό που πρέπει να κάνουν οι κυβερνώντες. Δηλαδή να προσεγγίζει μεγάλες χώρες που θα μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα.

Ποιος όμως θα περίμενε τέτοια… υποδοχή στους Αμερικανούς μαζί με πράκτορες του FBI, της CIA και άλλων μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.