Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα, στη διάρκεια συνόδου κορυφής για τη Συρία που διεξάγεται στην Τεχεράνη, να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να αποφευχθεί ένα «λουτρό αίματος» στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ σε περίπτωση επίθεσης από το συριακό καθεστώς.

«Αν καταφέρουμε να εκδώσουμε εδώ μια δήλωση κατάπαυσης του πυρός, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα αυτής της συνόδου κορυφής και θα ηρεμούσε πολύ τους άμαχους πληθυσμούς», δήλωσε ο Ερντογάν ενώπιον των ομολόγων του από το Ιράν Χασάν Ροχανί και τη Ρωσία Βλαντίμιρ Πούτιν, οι χώρες των οποίων υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς.

Μια επίθεση στην Ιντλίμπ, «θα είχε ως αποτέλεσμα μια καταστροφή, μια σφαγή και μια ανθρωπιστική τραγωδία», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν θέλουμε επ’ ουδενί ένα λουτρό αίματος στην Ιντλίμπ», πρόσθεσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους.

«Οφείλουμε να βρούμε μια λογική λύση που να λαμβάνει υπόψη τις κοινές ανησυχίες μας», δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος έδωσε ως παράδειγμα τη δυνατότητα να μετακινηθούν ομάδες μαχητών «σε σημεία απ’ όπου δεν θα μπορούν» να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία, η οποία γίνεται τακτικά στόχος επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη» από την υποστήριξη που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία, όπως την χαρακτήρισε ο τούρκος πρόεδρος, παρόλο που η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος έχει εξασθενήσει, ενώ υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον προσπαθεί να κάνει μόνιμη την παρουσία της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG ανατολικά του Ευφράτη.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Τουρκία έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, σηματοδοτώντας την άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί κι άλλους πρόσφυγες σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί έξοδος αμάχων από το Ιντλίμπ, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε επίθεση στην Ιντλίμπ θα επιφέρει τεράσια καταστροφή και εκατομμύρια άμαχοι που βρίσκονται εκεί θα μετακινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα.