Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πολλά παιδιά, χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και τέσσερις νοσηλεύθηκαν στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας έπειτα από βιομηχανική ρύπανση που αποσιωπήθηκε επί ημέρες από τις αρχές αυτής της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Συνολικά 3.986 άνθρωποι που ζουν στην πόλη Αρμιάνσκ, στο βόρειο άκρο της Κριμαίας, εστάλησαν την Τετάρτη και την Τρίτη σε κέντρα περίθαλψης, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Παιδείας.

Ο υφυπουργός Υγείας Βαλεντίν Σαβτσένκο δήλωσε την Τετάρτη στην τηλεόραση πως τέσσερα πρόσωπα νοσηλεύονται και 54 περιθάλπονται κατ’ οίκον, χωρίς να κάνει γνωστό για ποιο λόγο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής για να μπει τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, σε «μια οικολογική καταστροφή», εξηγώντας ότι η ρύπανση οφείλεται «στο γεγονός ότι η στρατιωτική εκπαίδευση των Ρώσων έχει οδηγήσει στην καταστροφή μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας, απόρριψη στην ατμόσφαιρα ύποπτων ρύπων προερχόμενων από το χημικό εργοστάσιο «Krimski Titan» του Αρμιάνσκ πραγματοποιήθηκε τη νύκτα της 23ης προς την 24η Αυγούστου.

Την επομένη, μηνύματα που ανέφεραν αφύσικες κρίσεις βήχα και ερεθισμό των ματιών άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε φωτογραφίες εικονίζονταν οχήματα και σωληνώσεις καλυμμένα από ένα ελαιώδες υγρό.

Παρά τα ανησυχητικά αυτά μηνύματα, οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για εκκένωση των κατοίκων παρά την Τρίτη, έπειτα από μια συγκέντρωση περίπου 300 ανθρώπων μπροστά από το δημαρχείο του Αρμιάνσκ.

Το εργοστάσιο «Krimski Titan» ιδρύθηκε το 1971 και παράγει κυρίως διοξείδιο του τιτανίου που χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία.

Ιδιοκτησία τη δεκαετία του 2000 του ουκρανού ολιγάρχη Ντμίτρο Φίρτας, μεταβιβάσθηκε σ’ έναν ρωσικό όμιλο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Οι δραστηριότητες του εργοστασίου, που απασχολεί σχεδόν 5.000 εργαζομένους, ανεστάλησαν για δύο εβδομάδες.

Το τοπικό παράρτημα της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής άρχισε έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας περί απόρριψης επικίνδυνων ουσιών.