Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Λευκός Οίκος αντέδρασαν στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων από το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ «Φόβος: Ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο» («Fear: Trump in the White House”).

Ο Γούντγουορντ, που αποκάλυψε το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, το οποίο οδήγησε σε παραίτηση τον πρόεδρο Ρόμπερτ Νίξον, αποκαλύπτει στο νέο του βιβλίο ότι πολλοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου αγνοούσαν κάποιες φορές τις εντολές του προκειμένου να περιορίσουν την επικίνδυνη συμπεριφορά του.

Αποσπάσματα του βιβλίου δημοσιεύθηκαν στην Washington Post την Τρίτη, ενώ το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

«Είναι απλώς ένα ακόμη βιβλίο», σχολίασε ο ίδιος ο Τραμπ στην εκπομπή Daily Caller.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σχολίασε με ανάρτησή του στο Twitter ότι οι δηλώσεις που στο βιβλίο αποδίδονται στον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, αλλά και άλλους «είναι κατασκευασμένα ψεύδη, μια εξαπάτηση του κοινού».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037117638101688320

Το βιβλίο παρουσιάζει το συνταρακτικό πορτρέτο ενός προέδρου ακαλλιέργητου, ευέξαπτου και παρανοϊκού, τον οποίο οι υπουργοί και οι συνεργάτες του μοχθούν σε μόνιμη βάση να τον ελέγξουν για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που συνέλεξε ο Μπομπ Γούντγουορντ, μετά την επίθεση με χημικά, τον Απρίλιο του 2017, που αποδόθηκε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον στρατηγό και του είπε ότι θέλει να σκοτώσουν τον Σύρο πρόεδρο. «Να το σκοτώσουμε το μπουρδέλο! Εμπρός! Πάμε εκεί κάτω και τον σκοτώνουμε!», φέρεται να είπε.

Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Μάτις στράφηκε σε έναν σύμβουλό του και του εξήγησε: «Δεν θα κάνουμε τίποτα απ’ όλα αυτά. Θα είμαστε πολύ πιο μετρημένοι».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τους ισχυρισμούς του βιβλίου ως «ένα μοναδικό είδος λογοτεχνίας της Ουάσινγκτον» και πρόσθεσε ότι «δεν έχω εκστομίσει ποτέ ούτε έχω ακούσει να λέγονται παρουσία μου» αυτές οι επιτιμητικές εκφράσεις.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι το βιβλίο «δεν είναι τίποτα άλλο από κατασκευασμένες ιστορίες, πολλές από τις οποίες (προέρχονται) από δυσαρεστημένους πρώην εργαζόμενους, που ειπώθηκαν για να αμαυρώσουν την εικόνα του προέδρου».

Η Νίκι Χέιλι, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την ιστορία σχετικά με τον Άσαντ.

«Έχω την ευχαρίστηση να είμαι παρούσα σε αυτές τις συζητήσεις (…) και δεν έχω ακούσει ποτέ τον πρόεδρο να μιλά για δολοφονία του Άσαντ», δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους.

Σε ένα άλλο του tweet αργά το βράδυ της Τρίτης ο Τραμπ διέψευσε τους ισχυρισμούς του Γούντγουορντ ότι αποκάλεσε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον «χαζό Νότιο», αλλά και ότι αποκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς «νοητικά καθυστερημένο».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037173907625832448

«Δεν είπα τίποτα από τα δύο. Δεν έχω χρησιμοποιήσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς για κανέναν, περιλαμβανομένου του Τζεφ. Το να είσαι Νότιος είναι καταπληκτικό. Τα κατασκεύασε για να μας διχάσει», τόνισε.

Ο Κέλι, από την πλευρά του, σε σχόλια που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι ποτέ δεν αποκάλεσε τον Τραμπ ηλίθιο και χαρακτήρισε το βιβλίο «εντελώς βλακείες».

Διαβάστε επίσης

«Απρόβλεπτος και ακαλλιέργητος πρόεδρος ο Τραμπ»