Πόσο κοντά μπορούν να έρθουν ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, προκειμένου να μπλοκάρουν μία ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό;

Σε ανταπόκρισή της με τίτλο «Μία δεξιά γιορτή της αγάπης», η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στη συνάντηση των δύο ανδρών στο Μιλάνο, την Τρίτη, και επισημαίνει ότι «όσα είπαν οι Σαλβίνι και Ορμπαν για τις διμερείς σχέσεις και την ΕΕ ξεπέρασαν το πλαίσιο της κομματικής πολιτικής.

»Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα όραμα για το μέλλον της ΕΕ και τον ρόλο που θέλουν να διαδραματίσουν η Ιταλία και η Ουγγαρία για την υλοποίησή του».

«Να σταματήσει τους πρόσφυγες στη θάλασσα»

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα «στη μεταναστευτική πολιτική ο Ορμπαν θέλει να εγκαθιδρύσει ένα είδος ουγγρο-ιταλικού άξονα. Η χώρα του, επισημαίνει, απέδειξε ότι μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες στη στεριά. Και προσθέτει ότι σε αυτό το σημείο αρχίζει η αποστολή του Σαλβίνι, ο οποίος αποδεικνύει ότι μπορεί να σταματήσει τους πρόσφυγες στη θάλασσα».

Πάντως, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επισημαίνει: «Παρά τις οικειότητες, η συμμαχία των δύο (ανδρών) που τόσο επιδεικτικά εκτίθεται σε κοινή θέα, περιέχει μία αντίφαση. Ας θυμηθεί ο Σαλβίνι ότι ο ‘φίλος Βίκτορ’ είχε συμβάλει αποφασιστικά στο να αφεθεί μόνη της η Ιταλία με τους πρόσφυγες που έφταναν στη χώρα από την κεντρική Μεσόγειο.

»Ως ευφραδής εκπρόσωπος των χωρών του Βίζεγκραντ, που αντιτάσσονται στην υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων, ο Ορμπαν εμπόδισε την καθιέρωση ευρωπαϊκού μηχανισμού για τον διαμοιρασμό τους, ακυρώνοντας έτσι και την αλληλεγγύη, που ανέκαθεν ζητούσε η Ρώμη».