Η ρωσική έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Forbes παρουσίασε στην ιστοσελίδα της τον κατάλογο με τους 100 πιο ισχυρούς Ρώσους. Πρόκειται για πολιτικούς, προέδρους εταιρειών, επιχειρηματίες και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την πρώτη θέση στον κατάλογο του Forbes κατέχει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο διοικητής της μεγαλύτερης ρωσικής κρατικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ και στην τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Ακολουθούν ο εκτελεστικός διευθυντής του πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft Ίγκορ Σέτσιν και ο Ρώσος πρωθυπουργός Νμτίτρι Μενβέντεφ. Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα κατέλαβε την 7η θέση στον κατάλογο , ο αρχηγός της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ την 8η θέση, ενώ ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκεί Σομπιάνιν την 13η θέση. Στην 21η θέση του καταλόγου βρέθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς βρέθηκε στην 26η θέση , ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ στην 70η θέση. Στη 97η θέση βρίσκεται ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ενώ στην 100η θέση βρίσκεται ο εθνικιστής πολιτικός και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι.

Όπως εξηγεί το περιοδικό Forbes, για να καταλήξουν στον κατάλογο των 100 πιο ισχυρών συνέταξαν αρχικά έναν κατάλογο 1.500 επιχειρηματιών, διευθυντών επιχειρήσεων, πολιτικών και αξιωματούχων των σωμάτων ασφαλείας. Στην συνέχεια δημιούργησαν αντίστοιχες ομάδες με γνώμονα διάφορα κριτήρια για τα μέλη της κάθε ομάδας — για παράδειγμα τον αριθμό των απασχολουμένων στις επιχειρήσεις τους, τα ποσά που διαχειρίζονται, τις δυνατότητες που έχουν να επηρεάσουν τις ζωές των ανθρώπων, τις δυνατότητες που έχουν να επηρεάσουν ταυτόχρονα μερικούς κλάδους της οικονομίας και το κατά πόσο κοντά βρίσκονται στον πρόεδρο Πούτιν ή στο κυβερνών κόμμα.

Σύμφωνα με την ρωσική έκδοση, ο Πούτιν βρέθηκε αυτομάτως στην πρώτη θέση του καταλόγου ως ο άνθρωπος που κατέλαβε την δεύτερη θέση στον γενικό κατάλογο των πιο ισχυρών ανδρών του κόσμου στην αμερικανική έκδοση του περιοδικού Forbes