Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της.

Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η σημερινή ημέρα είναι δημόσια αργία στην Τουρκία.

«Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο» σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο. Γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) η λίρα υποχωρούσε σήμερα στα 6,7250 δολάρια, έχοντας φτάσει και στα 6,85 αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πληροφορίες για την αποχώρηση του Κιλιμτζί.

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζει η πτώση της τουρκικής λίρας – Βουτία για το πέσο της Αργεντινής