Ο πρόεδρος της αμερικανικής εταιρείας Defense Distributed, ο οποίος αναγκάστηκε στα τέλη Ιουλίου από ομοσπονδιακό δικαστή να αποσύρει από το Διαδίκτυο τη δωρεάν διανομή οδηγιών για την εκτύπωση 3D πλαστικών όπλων, τα επανέφερε στο ίντερνετ αυτή τη φορά όμως ζητώντας από τους επίδοξους αγοραστές να πληρώσουν.

Ο Κόντι Ουίλσον δήλωσε την Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι πλέον διαθέτει τα σχέδια για την εκτύπωση 3D πλαστικών όπλων προς πώληση σε πελάτες που ζουν σε συγκεκριμένες πολιτείες.

Η προτεινόμενη τιμή είναι 10 δολάρια, αλλά οι αγοραστές μπορούν να επιλέγουν πόσο θα πληρώνουν.

Αρχικά οι οδηγίες για την εκτύπωση πλαστικών όπλων είχαν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το 2013. Όμως ο ιστότοπος αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να τα αποσύρει καθώς υπήρχε φόβος ότι θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατών ή εγκληματιών οι οποίοι θα καταφέρουν να κατασκευάσουν «όπλα φαντάσματα».

Έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη τον Ιούλιο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε ότι τα σχέδια αυτά δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και άρα μπορούν να διατίθενται στο Διαδίκτυο.

Χιλιάδες χρήστες τα κατέβασαν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση 19 πολιτειών, οι οποίες προσέφυγαν στο δικαστήριο εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε να τα απαγορεύσει προσωρινά κι έτσι τα σχέδια αποσύρθηκαν από το Διαδίκτυο.Τώρα είναι διαθέσιμα μόνο στις πολιτείες που δεν τα έχουν απαγορεύσει.

Παράλληλα οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν δικά τους σχέδια προς πώληση στην πλατφόρμα της Defense Distributed, γεγονός που τους δίνει έκπτωση 50%. Ήδη η εταιρεία έχει λάβει 400 παραγγελίες, σύμφωνα με τον Ουίλσον.