Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφυγαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) διαμαρτυρόμενες για τους πρόσθετους δασμούς που επέβαλε η Ρωσία σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα και από την Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι η Ρωσία με την επιβολή πρόσθετων δασμών σε εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, παραβίασε του κανόνες του ΠΟΕ, επειδή οι δασμοί αφορούν μόνο τις εισαγωγές αμερικανικών ειδών και όχι εισαγόμενων ειδών και άλλων χωρών και επειδή είναι υψηλότεροι από τους επιτρεπόμενους με βάση του κανονισμούς που οφείλουν να εφαρμόζουν τα μέλη του ΠΟΕ.

Η Ρωσία έχει στην διάθεση της 60 ημέρες για να διευθετήσει την διένεξη αυτή, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά από το διάστημα αυτό θα ζητήσουν από τον ΠΟΕ την σύσταση ειδικής ομάδας για να αποφανθεί επί του θέματος.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας στην προσφυγή αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ερμηνεύουν σωστά την φύση των δασμών που επέβαλε η Ρωσία σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, καθώς η Ρωσία ενεργεί στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ.

«Ενεργούμε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον ΠΟΕ, για τα «ειδικά μέτρα προστασίας», η οποία παρέχει την δυνατότητα αντιστάθμισης της ζημίας που έχουν προκαλέσει τα «ειδικά μέτρα προστασίας» που έχει λάβει η άλλη πλευρά (στην δεδομένη περίπτωση οι ΗΠΑ)» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας.