Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι από την Δευτέρα ο Πάνος Σκουρλέτης, με 126 ψήφους υπέρ και 18 λευκά σε σύνολο 144 ψηφισάντων. Η επιλογή του χαρακτηρίζεται ως «άσκηση ισορροπίας» και τήρησης πολιτικών συσχετισμών, με τον Αλέξη Τσίπρα να εξασφαλίζει στην πρόταση του τόσο την στήριξη των «53» όσο και των «προεδρικών»,  παρά τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να προκάλεσε στις τάξεις των δεύτερων η συγκεκριμένη επιλογή. Αντιδράσεις οι οποίες όπως φάνηκε στην ψηφοφορία δεν εκφράστηκαν, παρά το ότι δεν ήταν λίγοι οι προεδρικοί που έλεγαν ότι «παρέδωσε το κόμμα». Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει την ευθύνη να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με τον Α. Τσίπρα να θέλει να δηλώσει το βάρος που δίνει από εδώ και στο εξής στο κόμμα, το οποίο πρέπει να αναζητήσει ξανά το αριστερό του πρόσημο…

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την εκλογή του Π. Σκουρλέτη στην θέση του γραμματέα του κόμματος προηγήθηκαν σειρά εσωκομματικών διαβουλεύσεων, συνεδρίασαν οι τάσεις και οργίασε το παρασκήνιο προκειμένου να φτάσουμε στο χθεσινό αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται ότι ξεκλείδωσε και τον ανασχηματισμό, η εξίσωση του οποίου είναι από σήμερα το πρωί ο πονοκέφαλος του Πρωθυπουργού. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει αποφασίσει ο ανασχηματισμός να δώσει «νέο αέρα» στην κυβέρνηση, δείχνοντας προς τα έξω ανανέωση και φέρνοντας σε υπουργικές θέσεις όσο το δυνατόν περισσότερους από τη γενιά των «40άρηδων». Πληροφορίες θέλουν τον Α. Τσίπρα να κάνει «άνοιγμα» και στην κεντροαριστερά, με επιπλέον στελέχη που θεωρείται ότι θα ενισχύσουν το προφίλ των συμμαχιών.

Ωστόσο οι όποιες αλλαγές θα κριθούν επίσης στη βάση των ισορροπιών και των εσωκομματικών συσχετισμών…

Αμετακίνητοι θεωρείται ότι θα μείνουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του Γ. Χουλιαράκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,  αλλά και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Πληροφορίες αναφέρονται σε επιστροφή του Νίκου Φίλη, αλλαγή πόστου για το Νίκο Παππά, ο οποίος δείχνει να μετακινείται στο υπουργείο Εσωτερικών, υπουργοποίηση του ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, αλλά και ενδεχόμενη αλλαγή του Σταύρου Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.