Ρεπορτάζ για το πως η κρίση στην Ελλάδα έπληξε σοβαρά και τον χώρο του πολιτισμού δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα Der Freitag, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.

«Oπως ολόκληρη η χώρα, έτσι και τα πολιτιστικά ιδρύματα στην Αθήνα δίνουν μάχη επιβίωσης», επισημαίνει το άρθρο της Eλενα Σμιθ, ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η δημοσιογράφος παραθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, τον αρχαιότερο του είδους στην Ελλάδα. «Ο σύλλογος που έλαβε το όνομά του από την κατοικία των Μουσών ιδρύθηκε το 1865 'με σκοπό την πνευματική κοινωνική και ηθική βελτίωση' του έθνους. Η προσφάτως απελευθερωθείσα από τα δεσμά της οθωμανικής κυριαρχίας Ελλάδα προσπαθούσε να μοιάσει σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

»Ο Παρνασσός ήταν το σημείο συνάντησης συγγραφέων, το μέρος όπου τραγούδησε η Μαρία Κάλλας, όπου καλλιτέχνες εγκαινίαζαν εκθέσεις και μέλη βασιλικών οικογενειών απηύθυναν χαιρετισμούς. Η μοίρα του Παρνασσού τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την αντίστοιχη των Ελλήνων», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Σκόνη, υγρασία και σοβάδες που πέφτουν»

«Περάσαμε δύσκολους καιρούς. (…) Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια εποχή κατάρρευσης. Αλλά τέτοιες περίοδοι συνοδεύονται πάντα από μια αναγέννηση, την οποία προσδοκούμε τώρα'», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Λεωνίδας Γεωργόπουλος.

Η αρθρογράφος αναφέρει τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός ως περίπτωση «αφαίμαξης» στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα. «Εξαιτίας των συρρικνούμενων προϋπολογισμών έπρεπε να απολυθούν δύο άτομα του προσωπικού ασφαλείας, δύο εργαζόμενοι στην υποδοχή, δύο άτομα από την υπηρεσία καθαρισμού και δύο λογιστές.

»Ο Παρνασσός παλεύει μέχρι σήμερα κάθε μήνα για να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης πλήττεται η συλλογή βιβλίων του συλλόγου, μια από τις καλύτερες και παλαιότερες στην Ελλάδα.

»Στο υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο Παρνασσός χοντρά παλιά βιβλία ξεχειλίζουν από παραφορτωμένα ξύλινα ράφια. Οι λεπτές ράχες βιβλίων του 18ου και 19ου αιώνα έχουν μερικώς καταστραφεί από τη σκόνη, την υγρασία και τους σοβάδες που πέφτουν», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.