“Οι έκτακτοι έλεγχοι που ξεκίνησαν σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης της χώρας μετά το συμβάν στην Παλλήνη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για ελέγχους που προστίθενται στους τακτικούς ελέγχους που διενεργούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Παράλληλα, από την αρχή του έτους υλοποιείται πρόγραμμα αντικατάστασης κρίσιμων στοιχείων του εξοπλισμού του ΑΔΜΗΕ, ύψους 40 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Με τις κινήσεις αυτές, ο Διαχειριστής ενισχύει την αξιοπιστία του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» τονίζει σε δήλωση του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι η έρευνα σχετικά με τα τεχνικά αίτια για το συμβάν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης ολοκληρώθηκε και «η βλάβη προκλήθηκε από αστοχία ενός διακόπτη που προμηθεύτηκε και εγκατέστησε ο Διαχειριστής μόλις το 2014. Σημειώνεται ότι η μέση διάρκεια ζωής των διακοπτών κυμαίνεται από 30 έως 50 χρόνια. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή, η πρώτη συντήρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα το 2020. Από την έκρηξη που προκλήθηκε εκτοξεύθηκαν θραύσματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τόξο ισχύος τόσο υψηλής ενέργειας, που οδήγησε στην τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα που συγκρατούσε έναν από τους αγωγούς μεταφοράς φορτίων.

Κατά την πτώση του ο αγωγός προσέκρουσε σε τρεις ζυγούς προκαλώντας άμεσα βραχυκύκλωμα. Η βλάβη ενός τόσο καινούριου διακόπτη σε συνδυασμό με την τήξη του μεταλλικού στελέχους του μονωτήρα καθιστούν το συμβάν εξαιρετικά σπάνιο. Από σήμερα ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε έκτακτους ελέγχους σε όλα τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και οι πολίτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε μία εβδομάδα. Με απόφαση της Διοίκησης από τα τέλη του 2017, άλλωστε, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς σε όλη την Ελλάδα. Η αναλυτική διερεύνηση του χθεσινού γεγονότος συνεχίζεται και οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου αντιστοιχούν».