Παρά τις διακυμάνσεις στην ισοτιμία που έχει το ρούβλι, το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα είναι απολύτως σταθερό, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου, ερωτηθείς αν η πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου ανησυχεί το Κρεμλίνο, αν το Κρεμλίνο περιμένει να αποκατασταθεί η ισοτιμία και αν θα επιτρέψει την περαιτέρω πτώση του έως τα 100 ρούβλια ανά δολάριο στην περίπτωση που επιβληθούν νέες κυρώσεις, μίλησε για μια δυναμική διαφορετικών κατευθύνσεων:

«Πράγματι παρατηρείται μια συγκεκριμένη διακύμανση. Αλλά επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τις δηλώσεις εκείνων που ηγούνται του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, ότι το χρηματοπιστωτικό και οικονομικό σύστημα στη χώρα είναι απολύτως σταθερό».

Στις 13 Αυγούστου η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου ήταν 68,66 ρούβλια ανά δολάριο, που σημαίνει ότι το δολάριο ενισχύθηκε κατά 10%. Παράλληλα η πτώση του ρωσικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ την ίδια περίοδο ήταν μικρότερη και κυμάνθηκε στο 6,8%, αν και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ρουβλίου ήταν 78,15 ρούβλια ανά ευρώ.

Παρόλα αυτά από τις 14 Αυγούστου το ρούβλι άρχισε να ανακάμπτει και σήμερα η ισοτιμία έχει φθάσει να είναι 67,55 ρούβλια ανά δολάρια, ενώ το ευρώ έφθασε τα 78,15.

Οι φόβοι για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων ήταν αυτοί που άσκησαν τις βασικές πιέσεις που είχαν δεχθεί οι μετοχές των ρωσικών εταιρειών και το ρούβλι τον Αύγουστο.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση στις 22 Αυγούστου θα επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, με την αιτιολογία ότι είχε εμπλοκή στην δηλητηρίαση στις 4 Μαρτίου, του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι. Η Ρωσία επανειλημμένα έχει απορρίψει τις κατηγορίες περί εμπλοκής της στην υπόθεση Σκριπάλ.