Για απόπειρα «οικονομικού πραξικοπήματος» εναντίον της Τουρκίας έκανε λόγο ο διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα δεν θα ξεχάσει αυτούς που στράφηκαν εναντίον της.

«Αποτρέπουμε αυτήν την προσπάθεια οικονομικού πραξικοπήματος με την ηγεσία του προέδρου μας και την προνοητικότητα του τουρκικού έθνους. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό το ισχυρό έθνος δεν θα ξεχάσει εκείνους που ήταν μαζί του και όσους ήταν εναντίον του» τόνισε ο Αλτούν σε μήνυμά του στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ρουχσάρ Πεκτζάν, η Άγκυρα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εναντίον της πρόσφατης απόφασης που έλαβε η Ουάσινγκτον να διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει προσκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσέλθουν σε ένα πάνελ διαιτητών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει την πρόσκληση αυτή. Ως εκ τούτου, έχουμε ξεκινήσει μα διαδικασία διευθέτησης της διαφοράς στο πλαίσιο του ΠΟΕ» δήλωσε ο Πεκτζάν στο περιθώριο της 10ης Διάσκεψης Πρεσβευτών της Τουρκίας στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για εμπορικά θέματα από τον Μάρτιο, όταν ο Τραμπ επέβαλε αρχικά δασμούς 10% και 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αντίστοιχα, από εταίρους των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της Τουρκίας. Η Άγκυρα χαρακτήρισε απαράδεκτους τους δασμούς και δεσμεύθηκε να λάβει ανταποδοτικά μέτρα.

Ακολούθησε ο διπλασιασμός των δασμών από τις ΗΠΑ στον τουρκικό χάλυβα, με τον Ερντογάν να προχωρά σε αντίποινα καλώντας σε μποϊκοτάζ αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων και αυξάνοντας τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης.

Σημειώνεται πως η Τουρκία δεν είναι η πρώτη χώρα που καταφεύγει στον ΠΟΕ εναντίον των εμπορικών πρακτικών των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, η Κίνα, η Ρωσία αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προσφύγει εναντίον των εισαγωγικών δασμών στον ΠΟΕ.