Η τουρκική λίρα ανέκαμψε την Τρίτη από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο υποχώρησε τη Δευτέρα, χάρη στα μέτρα ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και τα νέα για τη σχεδιαζόμενη τηλεδιάσκεψη κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Το τουρκικό νόμισμα, που χθες έκλεισε στις 6,9 λίρες ανά δολάριο, έχει υποτιμηθεί κατά 45% φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών για τις συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές. Η βουτιά του έως και 18% την Παρασκευή έπληξε τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Στις 10:49 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 6,54 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας άνοδο περίπου 5%.

Σύμφωνα με χρηματιστές, η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με περίπου 1.000 επενδυτές για να συζητήσει την οικονομία ίσως προσέφερε στήριξη στο νόμισμα.

«Νομίζω ότι η τηλεδιάσκεψη με επενδυτές που προγραμμάτισε ο Αλμπαϊράκ βοήθησε τη λίρα να ενισχυθεί», δήλωσε ο Ισίκ Οκτέ, αναλυτής στην TEB Investment. «Πιστεύω ότι σε αυτή την τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν νέα και σημαντικά θέματα, διαφορετικά δεν θα γινόταν τέτοια απόπειρα».

«Στην αγορά συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες αλλά μπορούμε παράλληλα να μιλήσουμε για συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώτη φορά εδώ και λίγο καιρό», δήλωσε χρηματιστής.

Οι κίνδυνοι της τουρκικής κρίσης

Την ίδια στιγμή τα ρεπορτάζ για την τουρκική κρίση κατακλύζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Σε ένα από τα ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro επιχειρείται να ερευνηθούν οι πραγματικές διαστάσεις του κινδύνου από την τουρκική κρίση. Όπως επισημαίνεται, ναι μεν δεν υπάρχει ακόμα κλίμα πανικού αλλά κάποιες εστιασμένες ανησυχίες, ενώ γίνεται λόγος για μετριασμένο αντίκτυπο της πτώσης της λίρας στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι επενδυτές πωλούν τους τίτλους που θεωρούν επικίνδυνους. Στη Γηραιά ήπειρο, αυτό μεταφράζεται σε μια ένταση στα επιτόκια δανεισμού των χωρών του Νότου, αρχής γενομένης από την Ιταλία. Προς το παρόν, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι αναδυόμενες οικονομίες. Μετά την τουρκική λίρα, τα νομίσματα Ρωσίας, Αργεντινής, Ν. Αφρικής και Βραζιλίας κλονίζονται στις αγορές συναλλάγματος. Από την άνοιξη, αυτές οι χώρες έχουν πληγεί από τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ. Μεταξύ των πιο ευάλωτων οικονομιών και η Ινδονησία, η οποία, όπως και η Τουρκία, έχει πάρα πολλούς ξένους πιστωτές.

Καθώς η τουρκική οικονομία αντιστοιχεί μόνο στο 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ο αντίκτυπος της κρίσης στη χώρα αναμένεται περιορισμένος, λέει ο Gareth Leather της Capital Economics. Ωστόσο, υπογραμμίζει τον κίνδυνο «χρηματοοικονομικής μετάδοσης», παραπέμποντας στην ασιατική κρίση του 1997-1998 «Αν ο πανικός επηρεάσει άλλες αναδυόμενες οικονομίες, τότε θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια πιο συστημική κρίση».

Η ΕΚΤ δεν έχει προβεί σε κάποιον επίσημο σχολιασμό, ωστόσο σύμφωνα με τα ΜΜΕ, έχει κάποιες ανησυχίες. Οι γαλλικές ή άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με άνοιγμα στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας αναμένεται να έχουν ζημία, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να συντρέξουν τις θυγατρικές τους. Η έκθεση της Γαλλίας υπολογίζεται σε 35 δισ. δολάρια και αφορά κυρίως την TEB, θυγατρική της BNP Paribas. Σε σχέση με τις γαλλικές επιχειρήσεις στην Τουρκία, η Renault, με το 10% της παγκόσμιας παραγωγής της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας να γίνεται στην Τουρκία. Επισημαίνεται πως αυτό που αναμένεται να πληγεί είναι οι πωλήσεις εντός Τουρκίας, που από την αρχή του 2018 έχουν ούτως ή άλλως υποχωρήσει κατά 16%.