Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Κυριακής ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων όπου μαίνεται η καταστροφική φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε διασική έκταση κοντά στα Ψαχνά. Η πυρκαγιά που παρά τις μεγάλες προσπάθειες από εναέρια μέσα δεν ελέγχθηκε, απειλεί οικισμούς. Ενισχύσεις με εκατοντάδες πυροσβέστες και οχήματα καταφθάνουν απ" όλη την Ελλάδα.

Οι άνθρωποι όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή που καίει η μεγάλη πυρκαγιά αλλά σε ολόκληρο το νησί είναι ανάστατοι καθώς δύο χωριά έχουν εκκενωθεί και η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους. Υπήρξε από το μεσημέρι της Κυριακής μεγάλη κινητοποίηση από εναέρια μέσα που έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο το μέγεθός της φωτιάς καθώς η περιοχή που φλέγεται είναι δυσπρόσιτη. Πυροσβεστικά οχήματα που μετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, βρίσκονται και σε «στρατηγικά» σημεία σχηματίζοντας αντιπυρρικές ζώνες με τη συνδρομή εκσκαφικών και χωματουργικών μηχανημάτων, για να εμποδίσουν το μέτωπο να φθάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Οι καπνοί από την μεγάλη πυρκαγιά έχουν σκεπάσει και την Αττική. Το βράδυ της Κυριακής ενισχυθήκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια από την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα. Επί τόπου βρίσκονται 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ ρίψεις νερού επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη καναντέρ, 2 πεζετέλ και 5 ελικόπτερα. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ενημερώνει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ενώ στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Αργότερα, νέες δυνάμεις ήρθαν να ενισχύσουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο υπουργός επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Η πυρκαγιά στην Εύβοια έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Σταύρος και Κοντοδεσπότι. Λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει γυρίσει πάλι προς την πλευρά του χωριού Κοντοδεσπότι το οποίο είχε νωρίτερα εκκενωθεί απο τους 250 κατοίκους του.

Λίγο πριν τις 8 ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί έφτασαν λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 ανθρώπους οι οποίοι θα μεταφέρονταν σε ξενοδοχεία για να περάσουν το βράδυ.

Ήδη στην περιοχή έχουν φτάσει χωματουργικά μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων όσο και μεγάλα βαριά μηχανήματα από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και προσπαθούν να δημιουργήσουν προστατευτικές ζώνες για τους οικισμούς.

Λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα στο χωριό Σταυρός ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που συγκλήθηκε για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των κατοίκων για προληπτικούς λόγους από τα χωριά και τις περιοχές που κινδυνεύουν.

Η Αστυνομία έχει κλείσει την επαρχιακή οδό Λίμνη-Ψαχνών, στο ύψος του χωριού Προκόπι και κατευθύνει τους οδηγούς των αυτοκινήτων στον Άγιο Κωνσταντίνο. Σύμφωνα με την Αστνομική Διεύθυνση της Εύβοιας, έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από Προκόπι μέχρι Καστέλα ως προς την κάθοδο από Β. Εύβοια προς Χαλκίδα και το αντίστροφο από Καστέλα έως Προκόπι για την άνοδο από Χαλκίδα προς Β. Εύβοια.

Μέχρι και το τελευταίο φως της μέρας, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού για να περιορίσουν την εξάπλωσή της. O περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  δήλωσε ότι  η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς. Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Εύβοια, καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχει συμπαγές δάσος και πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός.

Σημείωσε πως για καθαρά προληπτικού λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά, Κοντοδεσπότης που έχει περίπου 300 κατοίκους και Σταυρός με 200. Οι κάτοικοι των δύο χωριών, όπως είπε, έχουν συγκεντρωθεί προσωρινά στο γήπεδο των Ψαχνών και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία.

Ο διοικητής της Πυροσβετικής Εύβοιας ανέφερε επίσης ότι αυτή τη στιγμή σταμάτησε η λειτουργία των εναέριων μέσων και ότι θα συνεχίσουν όλη τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία. Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, το πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό.