Σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετονόμασαν μία πλατεία και μία λεωφόρο οι σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και ελέγχουν τον κυρίως κουρδικό θύλακα στην Αφρίν, στη βόρεια Συρία, προς τιμή του τούρκου προέδρου.

Τουρκικά στρατεύματα και ομάδες σύρων ανταρτών που έχουν συμμαχήσει μαζί τους κατέλαβαν την Αφρίν τον Μάρτιο, εκδιώκοντας κούρδους μαχητές που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αντάρτες μετονόμασαν την κεντρική πλατεία της Αφρίν σε πλατεία Ερντογάν.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι το τοπικό «κοινοβούλιο» της Αφρίν αποφάσισε να μετονομαστούν τρεις λεωφόροι στο κέντρο της πόλης, διευκρινίζοντας ότι η Λεωφόρος Κυβερνείου μετονομάστηκε σε Λεωφόρο Ερντογάν. Μια δεύτερη λεωφόρος μετονομάστηκε σε Λεωφόρος Κλάδου Ελαίας, από την ονομασία της επιχείρησης που εξαπέλυσαν ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του σύροι αντάρτες στην Αφρίν τον Ιανουάριο. Μια τρίτη, η οποία ονομαζόταν λεωφόρος Νεβρόζ (η κουρδική γιορτή για την έλευση της άνοιξης) μετονομάστηκε σε λεωφόρο Σαλαχουντίν Αγιούμπι, από το όνομα ενός μουσουλμάνου πολεμιστή του Μεσαίωνα, γνωστού στη Δύση ως Σαλαντίν.

Σύροι κούρδοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Τουρκία και τους συμμάχους τη ότι προσπαθούν να αλλάξουν την ταυτότητα και την εθνική σύνθεση του θύλακα.

«Έχουν ήδη αλλάξει τα ονόματα πολλών δρόμων στην Αφρίν και τώρα αλλάζουν την ονομασία μιας μεγάλης πλατείας και της δίνουν το όνομα του τρομοκράτη Ερντογάν», είπε ο Ιμπραήμ Ιμπραήμ, κούρδος αξιωματούχος.

Η Ιλάμ Άχμεντ, αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας αραβοκουρδικής παράταξης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, κατηγόρησε από την πλευρά της τους σύρους αντάρτες που έχουν συμμαχήσει με την Άγκυρα ότι καταστρέφουν χωριά και τα μετατρέπουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Όλο αυτό είναι ένα τουρκικό σχέδιο για να μετατραπεί η Αφρίν σε τουρκική περιοχή», είπε η Άχμεντ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολλοί από τους πολίτες που παρέμειναν στην Αφρίν μετά την κατάληψή της από τους σύρους αντάρτες και τα τουρκικά στρατεύματα έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξάλλου η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ότι επιτρέπουν στους συμμάχους τους σύρους αντάρτες να διαπράττουν σωρεία «κατάφωρων» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρίν.