Οι ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

Στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο, ο ΔΟΕ παρατηρεί «μια επιστροφή της ηρεμίας στην αγορά» αλλά εκτιμά ότι «μπορεί να μην διαρκέσει», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όταν θα τεθούν σε ισχύ οι πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ίσως σε συνδυασμό με προβλήματα στην παραγωγή σε άλλες χώρες, η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη».

Οι προοπτικές για την αγορά θα μπορούσαν να αποδειχθούν «πολύ λιγότερο ήρεμες» από αυτές που είναι σήμερα, ανέφερε ο Οργανισμός. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από όλες τις χώρες να σταματήσουν τελείως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τις 4 Νοεμβρίου εάν θέλουν να μην υποστούν κυρώσεις.

Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων μεταφράστηκε σε μείωση των εξαγωγών του αργού κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά «αυτή τη φορά ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σοβαρός», σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ΔΟΕ σημείωσε πάντως ότι επί του παρόντος οι ανησυχίες για την προσφορά είναι περιορισμένες, παρόλο που σημειώθηκε απρόσμενη υποχώρηση στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούλιο: μειώθηκε κατά 110.000 βαρέλια στα 10,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα με μείωση των εξαγωγών. Η υποχώρηση αυτή, ωστόσο, αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη παραγωγή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και τη Νιγηρία.

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, ο ΔΟΕ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις του (+110.000 βαρέλια την ημέρα) για την αύξηση για τον επόμενο χρόνο αλλά προειδοποίησε ότι σημαντικές αβεβαιότητες επηρεάζουν την εκτίμηση αυτή. Συγκεκριμένα, οι εμπορικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να επιδεινωθούν και να μεταφραστούν σε οικονομική επιβράδυνση και ασθενέστερη ζήτηση για πετρέλαιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από