Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια ώστε να βρεθεί Ελληνίδα αθλήτρια που να διεκδικεί διάκριση σε μεγάλη διοργάνωση στα 400 μέτρα. Η Μαρία Μπελιμπασάκη μόλις στην πρώτη της χρονιάς στο αγώνισμα έδειξε πως έχει μέλλον και άφησε πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Η Ελλήνιδα προκρίθηκε στον τελικό των 400 μ., αφού ήταν δεύτερη στην πρώτη ημιτελική σειρά με 51.23, που ήταν και η δεύτερη επίδοση του ημιτελικού. Η Μπελιμπασάκη επέλεξε να κάνει την κούρσα της όπως την είχε προγραμματίσει και κατάφερε να κρατηθεί στις πρώτες θέσεις που έδιναν την απευθείας πρόκριση μέχρι το τέλος, δίχως να σπαταλήσει δυνάμεις. Την κορυφαία επίδοση στον ημιτελικό σημείωσε η Λάβια Νιέλσεν με 51.21, η αθλήτρια που νίκησε στα τελευταία μέτρα την Μπελιμπασάκη, με νέο ατομικό ρεκόρ. Η 27χρονη αθλήτρια με τη σημερινή της εμφάνιση έβαλε υποψηφιότητα για μια καλή παρουσία στον τελικό του Σαββάτου.

«Είχα λίγο άγχος να περάσω στον τελικό, ωστόσο επέλεξα να κάνω μια κούρσα την οποία έλεγχα. Ο τελικός είναι άλλος αγώνας, είμαι αισιόδοξη πως όλα θα πάνε καλά. Είμαι έτοιμη για τον τελικό. Τις τελευταίες ημέρες με ενοχλεί το πόδι, ωστόσο χάρη στην δουλειά που κάνει ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας Γιάννης Κουτρούλης, καi τον ευχαριστώ πολύ γι΄αυτό, κατάφερα να κάνω κούρσα χωρίς να το σκέφτομαι την ενόχληση», είπε με το τέλος της κούρσας η Μαρία Μπελιμπασάκη.

Πρόκριση και για Μπανιώτη

Ο Κώστας Μπανιώτης θα δώσει το παρών σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για 3η φορά στην καριέρα του. Ο Έλληνας άλτης μετείχε στον πρκριματικό του ύψους κατά την 3η ημέρα των αγώνων του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου στο Βερολίνο (7-12/8) και με 2.21μ εξασφάλισε την πρόκριση για τον τελικό του αγωνίσματος που θα γίνει το Σάββατο (21.00).

Οι «12» του τελικού

Κώστας Μπανιώτης (Ελλάδα)

Ματέους Πρζιμπίλκο (Γερμανία)

Ντμίτρο Ντεμιάνουκ (Ουκρανία)

Τζιανμάρκο Τάμπερι (Ιταλία)

Σιλβέστερ Μπεντνάρεκ (Πολωνία)

Ντιοβέ Αμέλ (Γαλλία)

Μαξίμ Νεντασεακού (Λευκορωσία)

Άντρι Προτσένκο (Ουκρανία)

Έϊκε Όνεν (Γερμανία)

Αλπερέν Οκέτ (Τουρκία)

Ίλια Ιβάνιουκ (Ρωσία)

Λόικ Γκας (Ελβετία)