Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της έρευνας που διεξάγουν την τραγωδία των πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, βρίσκονται οι εισαγγελείς, στα χέρια των οποίων υπάρχουν ήδη αποκαλυπτικές καταθέσεις, που ρίχνουν φως στην αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Οι καταθέσεις μαρτύρων  οι οποίοι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή ή σχέση με τα γεγονότα, καθώς και με ενδεχόμενες παραλείψεις αρμοδίων, θα έχουν ολοκληρωθεί – πιθανότατα – μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τροχαίας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού Σώματος έδωσαν κατάθεση στους εισαγγελείς.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι την Τρίτη έφτασε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο επίσημος κατάλογος με τα πλήρη στοιχεία των θυμάτων, γεγονός που θα ανοίξει το δρομο για το δεύτερο γύρο των καταθέσεων κατά τον οποίο με εισαγγελική παραγγελία, θα κληθούν να καταθέσουν για τα γεγονότα συγγενείς των θυμάτων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και συμπέρασμα από την αυτοψία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και το αποτέλεσμα στο οποίο  θα καταλήξει ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας πυραγός, που όρισε η εισαγγελική λειτουργός.

Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει από υπηρεσίες να «ανοίξουν» τις συνομιλίες και επικοινωνίες μέσω ασυρμάτων, που αποτυπώνουν λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαντο βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς, με βάση τόσο τη δική τους έρευνα όσο και τη μήνυση που έχουν καταθέσει συγγενείς των θυμάτων διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Αντώνη Φούσα, αλλά και από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προχθές η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ερευνούν συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις, όπως ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ή ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως, έκθεση σε κίνδυνο, αλλά και παράβαση καθήκοντος. Οι εγκληματικές πράξεις που διερευνώνται φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν τελεστεί διά παραλείψεως. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι διερευνώνται τα πρόσωπα εκείνα που, αν και κατείχαν καίριες θέσεις ευθύνης, εν τούτοις δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως να λάβουν μια σειρά μέτρων πρόληψης, τα οποία εν τέλει την κρίσιμη στιγμή συντέλεσαν αιτιωδώς στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.