Στο θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα επανέρχεται σήμερα με εκτενές της άρθρο υπό τον τίτλο «Φωτιά και νόμοι» η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας τις πρόσφατες παραιτήσεις κορυφαίων αξιωματούχων με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, «οι παραιτήσεις και οι αποπομπές μπορούν ενδεχομένως να κατευνάσουν λίγο τη δυσαρέσκεια πολλών Ελλήνων για την δήθεν κακή διαχείριση της κρίσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης και, κυρίως, την ελλιπή επικοινωνιακή διαχείρισή της μετά την πυρκαγιά. Οι αλλαγές προσώπων όμως δεν βελτιώνουν διόλου τις διαρθρωτικές ελλείψεις στο πεδίο της κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα. Επιγραμματικά οι ελλείψεις συνοψίζονται στη διαπίστωση ότι στο πεδίο της κατάσβεσης πυρκαγιών στην Ελλάδα υπάρχει συγκέντρωση εξουσιών, παρότι απαιτείται αποκέντρωση. Επί της ουσίας αυτό οφείλεται σε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος και του -σε πρώιμη ακόμη φάση ανάπτυξης- εθελοντικού σώματος. Παρότι ένα καλύτερα ανεπτυγμένο δίκτυο εθελοντών θα βοηθούσε και τους επαγγελματίες πυροσβέστες, οι τελευταίοι το βλέπουν διαφορετικά και αντιλαμβάνονται τους ερασιτέχνες περισσότερο σαν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό».

Σύμφωνα με την FAZ, «πέρα από τα εθελοντικά σώματα πυροσβεστών, στην Ελλάδα υπάρχουν και οι ‘εθελοντές βοηθοί του επαγγελματικού σώματος […], με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να χρονολογείται από το 1991. Υπάγονται άμεσα στο επαγγελματικό πυροσβεστικό σώμα και μπορούν μετά από κάποιο διάστημα να προσληφθούν σε αυτό μόνιμα. ‘Πρόσφορο έδαφος για πελατειακές σχέσεις’ σχολιάζει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις. Διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εθελοντές βοηθοί του επαγγελματικού πυροσβεστικού σώματος είναι συχνά συγγενείς των πυροσβεστών, οι οποίοι γίνονται με αυτό τον τρόπο δημόσιοι υπάλληλοι».

Ο αμφιλεγόμενος νόμος του 2014

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «το στάτους των ‘αληθινών’ εθελοντών πυροσβεστών ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά γύρω στο 2000 και τροποποιήθηκε το 2007. […] Νέα τροπολογία όμως που χαρακτηρίζεται από εμπλεκόμενους ολέθρια, επέφερε την εξής αλλαγή: ο αμφιλεγόμενος νόμος 4249/2014 υπήγαγε όλες τις δομές εθελοντικής πολιτικής προστασίας στην κρατική πολιτική προστασία. Για την κατάσβεση πυρκαγιών αυτό σημαίνει ότι τυπικά πρέπει να αποφασίζουν καταρχήν οι επικεφαλής του επαγγελματικού σώματος εάν είναι αναγκαία η επέμβαση εθελοντών και να την αιτηθούν στη συνέχεια στο συντονιστικό κέντρο πολιτικής προστασίας».

Στο σημείο αυτό η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του Νίκου Σαχινίδη, προέδρου της ΜΚΟ «Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών» (EΣΕΠΑ) ο οποίος αποδίδει την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2014 στις συνδικαλιστικές οργανώσεις του επαγγελματικού σώματος και στις δομές πελατειακών σχέσεων. «Ο ίδιος τονίζει βέβαια ότι πρόκειται για υποθέσεις τις οποίες δεν μπορεί να αποδείξει. Αυτό που μπορεί να αποδειχθεί όμως είναι ότι αντί να ενισχύει τις αρμοδιότητες εθελοντικών σωμάτων […], η ελληνική νομοθεσία τις περιορίζει. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον εκείνων που καταπολεμούν επαγγελματικά τις φωτιές. Και φυσικά δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον».

Ξεκινά η κατεδάφιση αυθαιρέτων

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις εξαγγελθείσες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης tagessschau.de σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «αυθαίρετα κτίσματα υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα. Κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων καθώς έκλειναν την πρόσβαση σε διεξόδους κινδύνου. Τα αυθαίρετα πρόκειται τώρα να κατεδαφιστούν».

Στο θέμα αναφέρεται και η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk που επισημαίνει ότι «μετά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατοικιών και άλλων κτισμάτων. Όπως ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ο πρωθυπουργός Τσίπρας, σε μια πρώτη φάση θα κατεδαφιστούν περί τα 3.200 κτίσματα γύρω από την Αθήνα».