Δεκαπέντε ημέρες μετά, οι κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα ποδια τους, ξαναχτίζοντας το ισοπεδωμένο Μάτι από το μηδέν.

Και μπορεί κάποια στιγμή το Μάτι να μετατραπεί και πάλι σε παράδεισο, όμως οι ψυχές των ανθρώπων που επέζησαν δε θα ξεχάσουν ποτέ την κόλαση επί γης που έζησαν, ακούγοντας τις κραυγές των ανθρώπων που καίγονταν ζωντανοί.

Οι μαρτυρίες τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star είναι συγκλονιστικές. Όσοι σώθηκαν από τις φονικές πυρκαγιές προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ και την καταστροφή:

«Ακούγαμε φωνές αλλά δε μπορούσαμε να προσδιορίσουμε από πού ήταν. Φωνάζαμε “πού είστε! Πού είστε!”Από την κάπνα δεν έβλεπες τίποτα.Κι εμείς που ήμασταν στην θάλασσα ήταν σαν να ήταν 10 η ώρα το βράδυ» περιγράφει μια κάτοικος της περιοχής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ένας άλλος κάτοικος θυμάται:

«Κατέβαινα τον γκρεμό και άκουγα τον κόσμο από πίσω να σπαράζει. Oι σπίθες που πετάγονταν πάνω μας από τη φωτιά μας κάλυπταν. Ήταν σαν να βρέχει φωτιά. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να ακούσει άνθρωπος είναι η τελευταία κραυγή και μετά ησυχία. Απλά η φωτιά να καίει».

«Ήταν κόλαση και ακούγαμε τα ουρλιαχτά. Καιγόντουσαν οι άνθρωποι» περιγράφει συγκλονισμένος ένας άλλος κάτοικος της περιοχής.