Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε την Κυριακή ότι ο γιος του συναντήθηκε με μια Ρωσίδα δικηγόρο τον Ιούνιο του 2016 «για να λάβει πληροφορίες για έναν αντίπαλο», όμως χαρακτήρισε τη συνάντηση «απολύτως νόμιμη».

Σε ένα tweet του ο Τραμπ επιτέθηκε στον αγαπημένο του στόχο, τα μέσα ενημέρωσης: «Τα Fake News μεταδίδουν ένα μύθευμα ότι ανησυχώ για τη συνάντηση που είχε ο υπέροχος γιος μου Ντόναλντ στον Πύργο Τραμπ. Ήταν μια συνάντηση για να λάβει πληροφορίες για έναν αντίπαλο, απολύτως νόμιμη, κάτι που γίνεται συνεχώς στην πολιτική και δεν οδήγησε πουθενά. Δεν γνώριζα τίποτα!».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται τόσο ξεκάθαρα στη συνάντηση που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ στον Πύργο Τραμπ με τη Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016.

Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ ερευνά το ενδεχόμενο οι Ρώσοι να αναμίχθηκαν στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ. Ο ίδιος ο πρόεδρος αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμιξη και έχει χαρακτηρίσει την έρευνα «το μεγαλύτερο πολιτικό κυνήγι μαγισσών στην Ιστορία».

Όταν ένας ενδιάμεσος του υποσχέθηκε ότι η Ρωσίδα δικηγόρος θα έχει πληροφορίες που θα βλάψουν τη Χίλαρι Κλίντον ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δέχθηκε ενθουσιωδώς να τη συναντηθεί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο γαμπρός του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, και ο τότε διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας Πολ Μάναφορντ.

Ο Μάναφορντ δικάζεται για οικονομικά εγκλήματα τα οποία ήρθαν στο φως στη διάρκεια της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ.

Το tweet του Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δηλώσεις της ομάδας του για τη συνάντηση.

Όταν έγινε γνωστή για πρώτη φορά από τους New York Times ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι με τη Βεσελνίτσκαγια συζήτησε κυρίως το πρόγραμμα υιοθεσίας παιδιών από τη Ρωσία από Αμερικανούς.

Ωστόσο στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι συμφώνησε να τη συναντήσει όταν τον ενημέρωσαν ότι θα έχει βλαπτικές για την Κλίντον πληροφορίες.

Εξάλλου τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο Τραμπ ενεπλάκη στη σύνταξη της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο γιος του για τη συνάντηση. Αρχικά η ομάδα του Τραμπ το διέψευσε, όμως τελικά οι δικηγόροι του αργότερα επιβεβαίωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υπαγορεύσει την ανακοίνωση στον γιο του.

Ο Τραμπ αντέδρασε με τις αναρτήσεις αυτές σε δημοσιεύματα της εφημερίδας “The Washington Post” κι άλλων ΜΜΕ. Οι αναρτήσεις έγιναν σε μία περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει την κριτική που ασκεί σε ιδιωτικές του συζητήσεις για την έρευνα που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, η οποία αφορά την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Πάντως όλα δείχνουν ότι απασχολεί τον Τραμπ μήπως ο Τραμπ Τζούνιορ βρεθεί αντιμέτωπος με την έρευνα του Μάλερ. Η συνάντηση στον Πύργο Τραμπ οργανώθηκε από τον Τραμπ Τζούνιορ με Ρώσους που είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα έδιναν επιζήμιες πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Οι συνθήκες και το γενικότερο περιβάλλον διεξαγωγής της συνάντησης αυτής ενδιαφέρει τον Μάλερ, ο οποίος διερευνά πιθανή διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Ο δικηγόρος του προέδρου Τραμπ, ο Τζέι Σεκουλόου, δήλωσε την Κυριακή στο ABC News και στην εκπομπή του Τζορτζ Στεφανόπουλος “This Week” ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι ο Τραμπ Τζούνιορ έχει γίνει στόχος της έρευνας του Μάλερ. “Δεν εκπροσωπώ τον Ντόναλντ Τζούνιορ, αλλά θα σας πω, δεν γνωρίζω καθόλου αν ο Ντόναλντ Τζούνιορ έχει ενημερωθεί ότι είναι στόχος οποιασδήποτε έρευνας ούτε γνωρίζω αν έχει καταθέσει στον ειδικό ανακριτή”, είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε επίσης τον ισχυρισμό του προέδρου ότι δεν υπάρχει κάτι νομικά επιλήψιμο σχετικά με τον Τραμπ Τζούνιορ και τη συνάντηση τον Ιούνιο του 2016 με τους Ρώσους.

“Λοιπόν, η ερώτηση είναι: ‘Πώς μπορούσε να είναι παράνομη;’”, αναρωτήθηκε ο Σεκουλόου για τη συνάντηση αυτή. “Όταν κοιτάς τη συνάντηση αυτή που έγινε πριν από δύο χρόνια, η ερώτηση είναι: ‘Ποιος νόμος, ποιο καταστατικό ή άλλη νομική διάταξη ή κανονισμός έχει παραβιαστεί; Κανείς δεν επικεντρώνεται σε μία τέτοια παραβίαση”, συμπλήρωσε.

Ο Στεφανόπουλος αντέτεινε: “Λοιπόν, πράγματι έχουν επικεντρωθεί σε αρκετά θέματα. Μεταξύ αυτών, η διάπραξη συνωμοσίας για την εξαπάτηση των ΗΠΑ. Αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιθανές κατηγορίες. Η βοήθεια και η υπόθαλψη συνωμοσίας”.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Μάικλ Κόεν, που έχει διακόψει τις σχέσεις του με τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε ενημερωθεί για τη συνάντηση πριν αυτή πραγματοποιηθεί.