Μέχρι να παίξει με τη Βασιλεία, ο ΠΑΟΚ είχε πέντε αποτυχημένες απόπειρες στο παρελθόν για να περάσει στον επόμενο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σε δέκα αγώνες μετρούσε πέντε ισοπαλίες, πέντε ήττες και φυσικά καμία πρόκριση, με τα τέρματα μάλιστα να είναι 10-18.

Βέβαια, στο παθητικό του καταλογίζονται και τα τρία τέρματα από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στα… χαρτιά από τον μηδενισμό του τέτοια εποχή το 2004 λόγω αντικανονικής συμμετοχής του ποδοσφαιριστή Λουκά Λιάσου που ήταν τιμωρημένος από την προηγούμενη χρονιά του στη Νέα Σαλαμίνα της Κύπρου.

Ομως και στον κανονικό αγώνα τότε είχε χάσει στην Τούμπα (1-2) από τους Ισραηλινούς, άρα πάλι δεν είχε δει νίκη στην ιστορία του.

Κόντρα στους έμπειρους Ελβετούς (από τις περσινές εκπλήξεις του Τσάμπιονς Λιγκ με παρουσία στους 16 και συνολικά επτά συμμετοχές στους ομίλους), όχι μόνο πέρασε με δύο νίκες και συνολικό σκορ 5-1, αλλά σημείωσε και τη δεύτερη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη στη μακρά ευρωπαϊκή του ιστορία –όταν πέρυσι έμενε εκτός συνέχειας Γιουρόπα Λιγκ από κάποια… (σουηδική) Εστερσουντ.

Πεισμωμένος

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη των αγώνων με τη Σπαρτάκ Μόσχας, ο ΠΑΟΚ είναι φανερό ότι άλλαξε επίπεδο και στην Ευρώπη. Είναι πλέον πιο κυνικός, πιο ευρωπαϊκός, πιο ρεαλιστής και διαχειρίστηκε –ιδιαίτερα ο Ραζβάν Λουτσέσκου –χωρίς πανικό αλλά με ορθολογικές κινήσεις δύο τεράστιες απουσίες, που προέκυψαν μάλιστα λίγο πριν από τις αναμετρήσεις με τη Βασιλεία: του Μπίσεσβαρ (που έχασε και τα δύο παιχνίδια) και του Βιεϊρίνια λίγο πριν από τη σέντρα του κρίσιμου επαναληπτικού.

Ο ρουμάνος τεχνικός έδωσε αμέσως λύσεις (ιδιαίτερα προχθές βάζοντας τον εξαιρετικό Χατσερίδη βασικό στα μετόπισθεν δίπλα στον Βαρέλα και πηγαίνοντας αριστερά τον Κρέσπο) και ήδη ξεκινάει τη χρονιά με ένα πολύ θετικό πρόσημο.

Ξέρει (και εμπιστεύεται) την ομάδα του και το δείχνει σε κάθε του κίνηση, και ας μην έχουν γίνει όλες οι μεταγραφικές κινήσεις που θα ήθελε. Το πιο βασικό είναι ότι ο οργανισμός ΠΑΟΚ έχει καταλάβει την περσινή… γκάφα του που χάρισε το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ με την μπούκα του Ιβάν Σαββίδη με το περίστροφο και το ρολό της ταμειακής μηχανής που πέταξε κάποιος από τα επίσημα και δείχνει πιο πεισμωμένος.

Οσο για τους παίκτες, ο λόγος απλά του Βιεϊρίνια (εξαιρετικά αμφίβολος για τον αγώνα της Τετάρτης με τη Σπαρτάκ στην Τούμπα) στα αποδυτήρια λίγο μετά τον τραυματισμό του εκφράζει απόλυτα το πνεύμα που υπάρχει στην ομάδα.

«Παίξτε και για μένα. Είμαστε ομάδα και δεν μπορούν να μας λυγίσουν οι απουσίες. Δείξαμε και στο πρώτο παιχνίδι ότι είμαστε καλύτεροι να το κάνουμε και τώρα. Δεν υπάρχει η ισοπαλία, πάμε για τη νίκη» ήταν τα λόγια του εμβληματικού αρχηγού που έπιασαν τόπο.

Φέρνει και Βέρνμπλουμ

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε και τον άγγλο φορ Τσούμπα Ακπόμ, ενώ φέρνει στην Τούμπα τον Πόντους Βέρνμπλουμ. Πρόκειται για τον ηλικίας 32 ετών σουηδό μέσο, τον πρώτο στόχο της ομάδας αυτό το καλοκαίρι. Ψηλό παιδί, κοντά στο 1,90, ίσως είναι ο τρίτος πύργος της ομάδας μετά τους Πρίγιοβιτς και Χατσερίντι. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου εξάλλου, για να έχει το κεφάλι του ήσυχο και σε ατυχίες τύπου Βιεϊρίνια συνεχίζει να ψάχνει εναγωνίως και αριστερό μπακ για περαιτέρω ενίσχυση.Το κερασάκι στην τούρτα στη Βασιλεία (πέρα από τη νέα εκπληκτική εμφάνιση του Λημνιού, ο οποίος έχει ανέβει επίπεδο και συνεχίζει) ήταν όχι μόνο το υπέροχο γκολ, αλλά και η γενικότερη εμφάνιση του Ελ Καντουρί, με τον Λουτσέσκου να «φωνάζει» από πέρυσι ότι υπολογίζει ιδιαίτερα τον Μαροκινό, τον οποίο εάν τελικά καταφέρει να τον εντάξει στο σύνολο, θα βγουν και οι δύο πλευρές (πολύ) κερδισμένες.

Παρεμπιπτόντως τη Δευτέρα θα γίνει η κλήρωση για τα πλέι οφ και η ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι του ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον νικητή είτε του ζευγαριού Μπενφίκα – Φενέρμπαχτσε είτε του Ντιναμό Κιέβου – Σλάβια Πράγας. Αν μάλιστα η UEFA επιμείνει στο να αποφεύγει τις συγκρούσεις ρωσικών με ουκρανικές ομάδες, τότε το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλος για τον νικητή του αγώνα ΠΑΟΚ – Σπαρτάκ Μόσχας θα είναι το Μπενφίκα – Φενέρμπαχτσε.

Αναγνώριση από την αντίπαλο

Ιδιαίτερη αναφορά στον ΠΑΟΚ έχει στην ιστοσελίδα της η Σπαρτάκ Μόσχας, με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια μάλιστα και ξεχωριστή αναφορά στον Ιβάν Σαββίδη και τον Εβγέν Χατσερίδη.

«Και τελικά… ΠΑΟΚ. Μια ομάδα που έχει κερδίσει δύο φορές το πρωτάθλημα στη χώρα της, η μεγαλύτερη δύναμη στη Μακεδονία. Μια ομάδα στην οποία υπάρχουν αρκετά γνώριμα πρόσωπα. Ξεκινώντας από τον πρόεδρο Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε και στη Ροστόφ, μέχρι τον Εβγέν Χατσερίδη, ο οποίος έπαιξε για αρκετά χρόνια στην Ντιναμό Κιέβου. Στο δεύτερο παιχνίδι με τη Βασιλεία πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του, ενώ στην ελληνική ομάδα αγωνίζεται και ο Μαουρίσιο που έπαιξε στη Ζενίτ. Προπονητής στην ομάδα είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο γιος του Μιρτσέα. Το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Σπαρτάκ θα διεξαχθεί στις 8 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη. Ο στόχος της ομάδας είναι ξεκάθαρος, να βρει «απαντήσεις» στις επιθέσεις του ΠΑΟΚ και να δείξει αυτό που μπορεί να κάνει» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σάιτ της ρωσικής ομάδας.