Στο Κόκκινο Λιμανάκι δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αντιθέτως στις κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή σώθηκαν, με υποδειγματικό τρόπο, 620 παιδιά 6-12 ετών, τα οποία μάλιστα δεν έπαθαν ούτε γρατζουνιά. Πώς συνέβη αυτό;

Χάρη στη διαίσθηση της υπεύθυνης στις κατασκηνώσεις και τις σωτήριες συμβουλές βετεράνου πυροσβέστη.

Οπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, στις 16:45 η Χριστίνα Βασιλείου, υπεύθυνη της κατασκήνωσης βλέπει στο βάθος πυκνούς καπνούς. Ο ουρανός κοκκινίζει και αμέσως καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Συγκεντρώνει τα 620 παιδιά στο γήπεδο που υπάρχει μέσα στην κατασκήνωση ώστε να τα μετρήσει και να σιγουρευτεί πως δε λείπει κανένα.

Την ίδια στιγμή παίρνει τηλέφωνο φίλο της πυροσβέστη και του περιγράφει τις εικόνες που βλέπει.

«Αν ήμουν στη θέση σου, θα έφευγα τρέχοντας»

Εκείνος της απαντά αμέσως: «Αν ήμουν στη θέση σου, θα έπαιρνα τα παιδιά και θα έφευγα τρέχοντας».

Και αυτό έκανε η Χριστίνα Βασιλείου. Μόνο που δεν έφυγαν τρέχοντας αλλά με απόλυτη οργάνωση. Εβαλε τα παιδιά σε δυάδες, με δυο ομαδάρχες ανά 18 παιδιά ώστε να τα προσέχουν.

Πίσω ακολουθούσε ασθενοφόρο αλλά και οι γιατροί που υπήρχαν στην κατασκήνωση. Εδωσαν στα παιδιά πετσέτες και μάσκες, τους είπαν τι πρέπει να κάνουν και μόλις έφτασαν σε ασφαλές σημείο τα έβαλαν να καθίσουν οκλαδόν και να στήσουν περιμετρικά την ομάδα των υπευθύνων της κατασκήνωσης ώστε να μην ξεφύγει κανένα παιδί.

Παράλληλα, τα απασχολούν, τους κάνουν αθλοπαιδιές και τους λένε να πουν τραγουδάκια ώστε να ηρεμήσουν καθώς κάποια είχαν δει τις φλόγες και είχαν φοβηθεί.

Την ίδια ώρα είπαν στα παιδιά πως έτσι και δείτε να πλησιάζει η φωτιά θα πάτε προς τη θάλασσα, θα βρέξετε πετσέτες και θα τις έχετε κοντά στα πρόσωπά σας.

Με το που έπεσε το σκοτάδι και η περιοχή δεν είχε ρεύμα, άναψαν τα φώτα του ασθενοφόρου, έλεγξαν πάλι τα παιδιά και τους μιλούσαν συνέχεια ώστε να τα έχουν σε ηρεμία.

Ετσι σώθηκαν και τα 620 παιδιά.