Ακατέβατο στα 2,7 δισ. ευρώ παραμένει το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, παρά την πρόσληψη έναντι 12 εκατ. ευρώ των ειδικών επί της διαχείρισης χρεών της εταιρείας Qualco.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η επέκταση της σύμβασης με τον εξειδικευμένο σύμβουλο για εννιά μήνες και με μπόνους στην προαναφερόμενη αμοιβή άλλα έξι εκατ. ευρώ, εφόσον εισπράξουν απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 450 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά ένα κυνηγητό οφειλετών με τηλεφωνικές και εξωδικαστικές οχλήσεις ενδεχομένως και με τη χρήση άλλων νομικών ενεργειών αλλά και με προτάσεις διακανονισμού.

Πάντως, και όπως αναφέρουν πηγές, η Qualco στο πιλοτικό πρόγραμμα που έκανε για διάστημα δύο μηνών διεκδικώντας από 65.000 πελάτες της ΔΕΗ οφειλές 180 εκατ. ευρώ έφερε στα ταμεία μόλις 25 εκατ. ευρώ… Η εικόνα από την πορεία των ανεξόφλητων λογαριασμών των πελατών της εταιρείας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές, έρχεται να διαψεύσει και τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης περί βελτίωσης των εισπράξεων.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, μόλις τα περίπου 350 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε διακανονισμό, ενώ απλήρωτοι λογαριασμοί της τάξης των 800 εκατ. ευρώ πρέπει να θεωρούνται ανείσπρακτοι καθώς πρόκειται για φέσια που άφησαν καταναλωτές στη ΔΕΗ και η εταιρεία δεν μπορεί να τους εντοπίσει. Π.χ. επιχειρήσεις που έκλεισαν, επιχειρηματίες που άλλαξαν ΑΦΜ κ.λπ.

Πηγές θέλουν χρέη της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ να μην έχουν ρυθμιστεί. Από αυτά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ποσό 1,7 δισ. ευρώ προέρχεται από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση.

Στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της μέσης τάσης. Στην υψηλή τάση οι απλήρωτοι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανίες ανέρχονται στα 370 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, δε, χρωστά ποσά της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

Τα ανείσπρακτα χρέη των 2,7 δισ. ευρώ αποτελούν τεράστιο βαρίδι για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Η διοίκηση της εταιρείας λίγο πριν από το τέλος του 2017 αναγκάστηκε να προσλάβει, κατόπιν διαγωνισμού, την προαναφερόμενη εξειδικευμένη εταιρεία Qualco, η οποία, επικεφαλής κοινοπραξίας άλλων εταιρειών, έχει ετοιμάσει πλάνο βελτίωσης της εισπραξιμότητας. Μένει να φανεί η αποτελεσματικότητά του στο επόμενο εννιάμηνο, διάστημα κατά το οποίο η ίδια η εταιρεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει τοποθετήσει τον πήχη για την είσπραξη 450 εκατ. ευρώ.