Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα παραδέχθηκε ότι 195 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του κύματος πολιτικής βίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής, η οποία ξέσπασε πριν από τρεις μήνες, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας μέχρι τώρα αναγνώριζε λιγότερους από 60 θανάτους στις ταραχές, τις οποίες αποδίδει σε «τρομοκράτες» που, κατ" αυτήν, συνωμοτούν «για την ανατροπή της».

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων κυμαίνεται από 295 έως και 485.

Σε συνέντευξή του στο CNN, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός τη Δευτέρα, ο Ορτέγα κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι δίνουν ψευδή στοιχεία στη δημοσιότητα διότι βασίζονται σε τελείως μονομερή προσέγγιση.

«Αριθμός κάθε άλλο παρά μικρός»

«Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πολιτικοποιημένες, ασκούν πολιτική εναντίον της κυβέρνησης, πιέζουν τον κόσμο να κάνει διαμαρτυρίες, εφευρίσκουν οτιδήποτε», υποστήριξε ο Ορτέγα.

Ερωτηθείς για τους απολογισμούς που δίνουν, ο πρόεδρος της Νικαράγουας απάντησε πως «τα στοιχεία που έχουμε εμείς δείχνουν ότι υπάρχουν 195 νεκροί, κι αυτός ο αριθμός είναι κάθε άλλο παρά μικρός».

Ο Ορτέγα απέρριψε εξάλλου το ενδεχόμενο να διοργανωθεί δημοψήφισμα για ν’ αποφασίσουν οι πολίτες εάν θέλουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και σημείωσε πως προσπαθεί να «διαμορφώσει τις συνθήκες για να ενισχυθεί» ο διάλογος, στον οποίο διαμεσολαβεί η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία της Νικαράγουας και έχει ανασταλεί εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (Αντόνιο Γκουτέρες), με διάφορους άλλους διεθνείς οργανισμούς και με τον καρδινάλιο (της Νικαράγουας, Λεοπόλδο) Μπρένες», ανέφερε ο Ορτέγα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN en Español.

Ξυλοκόπησαν δημοσιογράφο

Η κρίση στη χώρα της κεντρικής Αμερικής ξέσπασε στις 18 Απριλίου, όταν άρχισαν μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της προταθείσας μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, η οποία πολύ γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, αλλά αφού οι διαδηλώσεις είχαν πάρει χαρακτήρα εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης Ορτέγα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τριών κορυφαίων νικαραγουανών αξιωματούχων και διεμήνυσε πως αυτό είναι «η αρχή, όχι το τέλος» των μέτρων που λαμβάνει.

«Οι ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς εκλογές είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Νικαράγουα», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, με την οποία εκφράστηκε η υποστήριξη της αμερικανικής προεδρίας στη «διαδικασία Εθνικού Διαλόγου υπό την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας» για την επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ, δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στη Μανάγκουα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις και τις απειλές που υφίστανται.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε μετά την απαγωγή του δημοσιογράφου Ρομπέρτο Κογιάδο, ο οποίος φέρεται ν" απήχθη από παραστρατιωτικούς ενώ κάλυπτε διαδήλωση στη Γρανάδα (δυτικά) την Κυριακή. Ο πατέρας του δημοσιογράφου γνωστοποίησε πως αφέθηκε ελεύθερος αφού οι απαγωγείς του τον ξυλοκόπησαν.