Η αμερικανική κυβέρνηση, διά του πρεσβευτή της στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, δεν περιορίζεται μόνον σε τηλεφωνήματα και δηλώσεις  συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο από τη φονική πύρινη τραγωδία ελληνικό λαό, αλλά προχωρεί και σε πράξεις.
Ισως μένουν «αόρατες», αλλά είναι πλήρως χρήσιμες και αξιοποιήσιμες από τις ελληνικές δυνάμεις οι αμερικανικές πληροφορίες που τους παρέχονται όσον αφορά την παρακολούθηση από τον αέρα των πυρκαγιών. Για παράδειγμα, τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη MQ-9 (drones) που βρίσκονται μόνιμα σταθμευμένα στη Λάρισα πετούν επί 24ώρου πλέον βάσεως πάνω από την Ελλάδα, ικανά να εντοπίσουν κάθε ύποπτη ενέργεια για εμπρησμό ή ακόμη και για πλιάτσικο. Τα αεροσκάφη αυτά πετούν σε μεγάλο ύψος και μπορούν να συνδεθούν με δορυφόρους και μεταδίδουν στις ελληνικές Αρχές πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο (real picture on real time) για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, εικόνα εξαιρετική χρήσιμη.
Πέραν όμως αυτών των αεροσκαφών (που έως τώρα επιχειρούσαν στην… Αφρική), εμφανίστηκε στον εθνικό εναέριο χώρο και ένα άλλο αμερικανικό αεροσκάφος, το P-8 Poseidon. Το αεροσκάφος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξε για αρκετή ώρα πάνω από την Αττική μεταδίδοντας χρήσιμες πληροφορίες. Εικόνα που, όπως αναφέρθηκε, αξιοποιήθηκε πλήρως από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Το P-8 Poseidon είναι και αυτό κατασκοπευτικό αεροπλάνο και είχε απογειωθεί από βάση της Ιταλίας. Μετά την εναέρια αποστολή του στην Αττική (σύμφωνα με στρατιωτικά sites) δεν επέστρεψε στην Ιταλία αλλά προσγειώθηκε στην αμερικανική βάση της Σούδας, όπου παρέμεινε έως την Πέμπτη.
Η υποκρισία της Αγκυρας. Την ίδια ώρα, ενώ η αμερικανική εναέρια βοήθεια είναι υπαρκτή και σημαντική για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, οι Τούρκοι για άλλη μια φορά δείχνουν τη διπλωματική τους υποκρισία. Τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό και προσφέρθηκαν μάλιστα να βοηθήσουν, αλλά άλλο προθέσεις για βοήθεια και άλλο… προκλήσεις. Την περασμένη Τρίτη και την Τετάρτη που η Ελλάδα μετρούσε τις πληγές της έστειλαν τα πολεμικά τους αεροσκάφη να προκαλέσουν στο Αιγαίο. Συνολικά εκείνο το 48ωρο είχαν καταγραφεί 35 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και άλλες τόσες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από μια τετράδα οπλισμένων F-16  (κοντά στη Λήμνο) και ένα ζεύγος ελικοφόρων κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN-235.