Ανυποχώρητος εμφανίστηκε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στην κράτηση του Αντριου Μπράνσον, παρά τις απειλές που εκτόξευσε την περασμένη Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει «μεγάλες κυρώσεις» στην Τουρκία αν δεν αφήσει ελεύθερο τον κατηγορούμενο για τρομοκρατία αμερικανό πάστορα, ο οποίος τελεί μεν από την περασμένη εβδομάδα σε κατ’ οίκον περιορισμό έπειτα από 21 μήνες στη φυλακή, κινδυνεύει ωστόσο με κάθειρξη 35 χρόνων εφόσον κριθεί ένοχος. «Δεν θα υποχωρήσουμε ακόμα και αν αντιμετωπίσουμε κυρώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι θα χάσουν έναν ειλικρινή εταίρο», δήλωσε σύμφωνα με το Habertürk ο τούρκος πρόεδρος. Στο μεταξύ, η Αγκυρα συνεχίζει ακάθεκτη την παγκόσμια εκστρατεία της για τη σύλληψη (ή αρπαγή) υποτιθέμενων συμμάχων του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016: το μακρύ χέρι της MIT έφτασε την Παρασκευή μέχρι τη Μογγολία.

Στο στόχαστρο μπήκε αυτή τη φορά ένας 50χρονος τούρκος εκπαιδευτικός ο οποίος ζει στη Μογγολία εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, ο Βεϊζέλ Ακσάι -επικεφαλής ενός δικτύου διεθνών σχολείων που έχει συνδεθεί με τον Γκιουλέν. Το πρωί της Παρασκευής, ο Ακσάι βρισκόταν σύμφωνα με συναδέλφους του αλλά και έναν ανώτερο μογγόλο αξιωματούχο τον οποίο επικαλούνται οι «New York Times» κοντά στο συγκρότημα κατοικιών όπου διαμένει στην Ουλάν Μπατόρ, όταν άγνωστοι τον άρπαξαν και τον έβαλαν σηκωτό μέσα σε ένα μίνι βαν Toyota. Ο Γκανμπάτ Μπατμπουγιάν, ο μογγόλος γενικός διευθυντής του ιδρύματος Ενσυναίσθηση, που διαχειρίζεται τα επίμαχα, μογγολικά – τουρκικά σχολεία, δήλωσε επικαλούμενος την αστυνομία πως το φορτηγάκι είχε ψεύτικες πινακίδες και εντός του βρίσκονταν τρεις κουκουλοφόροι.

Αρκετές ώρες αργότερα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ουλάν Μπατόρ ένα αεροσκάφος το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας περιέγραψε ως ναυλωμένο από την Τουρκία: σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Flightradar24, επρόκειτο για ένα τζετ Bombardier, με διακριτικό που ταίριαζε σε αεροσκάφος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Παρασκευή απόγευμα, ενώ η είδηση είχε πια διαρρεύσει, φίλοι και συγγενείς του Ακσάι συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Μογγολίας εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την απογείωση του αεροσκάφους. Οποιαδήποτε αρπαγή του Ακσάι, προσέθεσε, θα συνιστούσε «απαράδεκτη πράξη παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Μογγολίας». Το αεροσκάφος απογειώθηκε τελικά λίγο πριν τις 9:15 μ.μ. χωρίς τον Ακσάι, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα.

Αυτό που δείχνουν να μην κατάφεραν ωστόσο την Παρασκευή οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες το έχουν ήδη επιτύχει, σύμφωνα με τον Μπεκίρ Μποζντάγ, πολλές φορές: ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε δηλώσει τον Απρίλιο πως τούρκοι πράκτορες έχουν συλλάβει δεκάδες τούρκους πολίτες κατηγορούμενους για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν σε συνολικά 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Κοσόβου και της Μαλαισίας –με την έγκριση, επιμένει η Αγκυρα, των θιγόμενων κυβερνήσεων.