Το 49 προ Χριστού ο Iούλιος Καίσαρ διέβη τον Ρουβίκωνα αποφασισμένος να πολεμήσει με τον Πομπήιο και τότε είπε την περιβόητη φράση «alea jacta est», την οποία επανέλαβε χθες ο Γιάννης Αθηναίου… Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν, απλώς ο τριαντάχρονος διεθνής γκαρντ δεν διέβη τον Ρουβίκωνα, αλλά τον… Θερμαϊκό, μετακομίζοντας από τον Αρη στον ΠΑΟΚ, ο οποίος στο πρόσωπο του τριαντάχρονου γκαρντ εκτός από μια λύση εγνωσμένης αξίας, βρίσκει επίσης και την ευκαιρία της ρελάνς για τη μεταγραφή του Λάκι Τζόουνς που διήνυσε τον αντίθετο δρόμο.

Το όνομα του Αθηναίου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες στην ατζέντα του ΠΑΟΚ, όπως και εκείνο του Λευτέρη Μποχωρίδη, ο οποίος ωστόσο παρέμεινε στον Αρη, ο οποίος απέκτησε και τον Ραμόν Χάρις, που αγωνίσθηκε πέρυσι στον Κολοσσό Ρόδου.

Στον ΠΑΟΚ που αποτελεί τον ενδέκατο σταθμό της καριέρας του (Ποσειδώνας Νέου Ψυχικού, Ηλυσιακός, Πανιώνιος, ΚΑΟΔ, Αρης, Ολίμπια Μιλάνο, Εσκισεχίρ, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Αρης) ο Αθηναίου θα συναντήσει δυο πρώην συμπαίκτες του: τον Θοδωρή Ζάρα και τον (νυν ασίσταντ κόουτς του Ηλία Παπαθεοδώρου) Κώστα Χαραλαμπίδη με τους οποίους πέρασε μια σεζόν μαζί στη Δράμα.

Ο Αθηναίου εγγράφεται στα κιτάπια ως ο 38ος παίκτης ο οποίος θα έχει αγωνισθεί στους Αιωνίους της Θεσσαλονίκης και ως ο 10ος που μεταγράφηκε από τη μια ομάδα στην άλλη. Σε αυτή τη λίστα προηγήθηκαν ο Βαγγέλης Αλεξανδρής το 1980, ο Νίκος Φιλίππου το 1991, ο συχωρεμένος Τσαρλς Σάκλφορντ το 1997, ο Ντίνος Αγγελίδης το 1999, ο Γιώργος Σιγάλας και ο Παναγιώτης Λιαδέλης το 2000, ο Δημήτρης Χαριτόπουλος το 2006, ο Μιχάλης Τσαϊρέλης το 2012, o Θοδωρής Ζάρας το 2017 και ο Λάκι Τζόουνς τις προάλλες.

Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό ακολούθησε η προσγείωση για την Εθνική Εφήβων στο Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στη Λετονία. Στον όμιλο του Βέντσπιλς η ελληνική ομάδα προχθές επιβλήθηκε της Ιταλίας με 81-65 (Ρογκαβόπουλος 32 π., 12 ρ., Αρσενόπουλος 18 π.), αλλά χθες γνώρισε την ήττα από την οικοδέσποινα με 80-74 (Σανδραμάνης 20, Αρσενόπουλος 18, Ρογκαβόπουλος 15 π.).