Μία εβδομάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές, ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τόσο για τους πυρόπληκτους όσο και για να αποφευχθεί στο μέλλον μια ανάλογη καταστροφή. Χθες, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε πως προχωρά σε μια δωρεά ύψους 25 εκατ. ευρώ απευθείας προς το Πυροσβεστικό Σώμα. Αντίστοιχα, ο Ομιλος Μυτιληναίος κατέθεσε 1 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής της Τραπέζης της Ελλάδος για τους πυρόπληκτους και η Eurobank θα συνδράμει με 1 εκατ. ευρώ στην αποκατάσταση του ορφανοτροφείου Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα στον Νέο Βουτζά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, «η δωρεά θα διατεθεί πρωτίστως για τη συντήρηση και ενδεχόμενη αγορά εξοπλισμού για την Πυροσβεστική, καθώς και για δράσεις εκπαίδευσης, με σκοπό να συμβάλουμε στην πρόληψη και άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

Η ΝΕΑ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος ήταν αποτέλεσμα της πρότασης που διατύπωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα –και με την οποία ο τελευταίος συμφώνησε. Εκτός αυτού, όμως, και ο Αλέκος Φλαμπουράρης επικοινώνησε με τον Ανδρέα Δρακόπουλο ζητώντας του να συμμετέχει το ΙΣΝ στην προσπάθεια του κράτους να χρηματοδοτήσει έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. Ετσι, την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος του Ιδρύματος συναντήθηκε με τον Φλαμπουράρη και τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, όπου συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες της δωρεάς. Μιας δωρεάς κάτι παραπάνω από απαραίτητης, αν αναλογιστεί κανείς πως οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές με ακατάλληλες μπότες, ληγμένα κράνη και γερασμένα οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δελτίο Τύπου το Νιάρχος υπενθυμίζει πως η χθεσινή δωρεά δεν είναι «εν κενώ». Οπως χαρακτηριστικά γράφει, «από την έναρξη των κοινωφελών δραστηριοτήτων του, το 1996, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαχρονικά στηρίξει σειρά έργων υποδομών στη χώρα, με αποδέκτη το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Μεταξύ άλλων, τα τελευταία 20 χρόνια μέσω δωρεών που ξεπερνούν ήδη στο σύνολό τους τα 19 εκατομμύρια ευρώ, το ΙΣΝ έχει δωρίσει ένα ελικόπτερο Super Puma, το οποίο αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, έχει αγοράσει 15 πυροσβεστικά οχήματα για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος (ενώ, αντίστοιχα, με εξοπλισμό έχει ενισχύσει και εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας στην Κεφαλονιά και τη Σάμο), έχει χρηματοδοτήσει την ανέγερση του κέντρου εκπαίδευσης της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Ακόμη, το ΙΣΝ έχει στηρίξει με δωρεές του στο παρελθόν την εκπαίδευση των πυροσβεστών, χρηματοδοτώντας πολυετές πρόγραμμα εκπαίδευσης των μελών του Πυροσβεστικού Σώματος σε θέματα δασοπυρόσβεσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. Με την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαίδευσαν με τη σειρά τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα».

Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο, «η απόφασή μας να ενισχύσουμε τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής στο σπουδαίο έργο τους έρχεται ύστερα από μια εθνική τραγωδία που ευχόμαστε να μην ξαναζήσει η χώρα. Η νέα δωρεά έρχεται σε συνέχεια πολλών παλαιότερων δωρεών μας προς το Πυροσβεστικό Σώμα καθώς και προς άλλους κοινωφελείς οργανισμούς που δρουν με γνώμονα τη σπουδαιότητα της πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Το ουσιαστικό αλλά και συμβολικό γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή και η νέα δωρεά του ΙΣΝ βασίζονται σε πολιτική και κοινωνική συναίνεση έχει επίσης τη δική του σημασία για όλους μας ως πολίτες. Οι καταστροφές θεριεύουν στην πόλωση, η ελπίδα μας, η όποια ελπίδα μας, επαφίεται στον ανθρωπισμό μας».

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΚΑΙ EUROBANK. Ο Ομιλος Μυτιληναίος, εκτός από το 1 εκατ. ευρώ που το ΔΣ του αποφάσισε να καταθέσει στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, θα διαγράψει πλήρως τις οφειλές όλων των πελατών της Protergia που «υπέστησαν καταστροφή του κτιρίου τους», ενώ η εταιρεία θα δίνει δωρεάν ρεύμα για δύο μήνες σε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της στην πυρόπληκτη περιοχή. Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι στα γραφεία και τις εγκαταστάσεις του Ομίλου θα δώσουν αίμα για τους νοσηλευομένους και τους τραυματίες και θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν. Τέλος, θα συμμετάσχει και στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την αποκατάσταση των υποδομών εκεί.

Το ΔΣ της Eurobank επίσης αποφάσισε –κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος –να βοηθήσει με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ στην αποκατάσταση του ορφανοτροφείου Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα στον Νέο Βουτζά, το οποίο φιλοξενεί 45 παιδιά χωρίς γονείς καθώς και κάποιους ηλικιωμένους, που έχουν μεταφερθεί προσωρινά σε άλλα καταλύματα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, διατηρείται σε ισχύ και το Πρόγραμμα Αρωγής Πυροσβεστών, το οποίο υλοποιείται από το Ιδρυμα Eurobank σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.