Ενα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τις σορούς αμερικανών στρατιωτών, πεσόντων κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-53), που παραδόθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από τις στρατιωτικές αρχές της Βόρειας Κορέας, προσγειώθηκε την Παρασκευή στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν απευθείας τηλεοπτικά δίκτυα.

Το μεταγωγικό προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Οσάν περί τις 05:00 (ώρα Ελλάδας). Στη βάση περίμεναν αμερικανοί στρατιωτικοί για μια επίσημη τελετή.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα άρχισε να παραδίδει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σορούς αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Πόλεμο της Κορέας, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.

Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα από μέρους της Πιονγκγιάνγκ για την εφαρμογή μιας από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το μεταγωγικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε τα λείψανα 50 ως 55 αμερικανών στρατιωτικών.

Ο επαναπατρισμός των σορών στρατιωτικών που αγνοούνταν από την εποχή του πολέμου θεωρείται μικρή, αλλά πάντως διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης Τραμπ.

«Σήμερα, (ο Κιμ) κάνει εν μέρει πράξη τη δέσμευσή του στον Πρόεδρο για τον επαναπατρισμό των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτικών. Μας ενθαρρύνουν οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας και η αλληλουχία ενεργειών που ευνοούν τις θετικές αλλαγές», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το μεταγωγικό απογειώθηκε από τη Γουονσάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, κατευθυνόμενο στη βάση Οσάν στη Νότια Κορέα, όπου προγραμματιζόταν μια τελετή επαναπατρισμού.

Η παράδοση των σορών συνέπεσε με την 65η επέτειο από τη σύναψη της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Ιουλίου 1953, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες. Πάντως, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης.

Η δέσμευση του Κιμ στη συνάντηση κορυφής ότι θα επαναπατρίζονταν οι σοροί θεωρήθηκε χειρονομία καλής θέλησης από μέρους της Πιονγκγιάνγκ. Αν και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από ό,τι ήλπιζαν ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι, η παράδοσή τους αναζωογονεί τις ελπίδες πως θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είχε δηλώσει πως ο επαναπατρισμός των σορών των αμερικανών πεσόντων θα έδινε ώθηση στις συνομιλίες ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και στην Ουάσινγκτον.

Πάνω από 7.700 αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν εμπλακεί στον Πόλεμο της Κορέας συνεχίζουν να αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Οι 5.300 από αυτούς είχαν χαθεί σε εδάφη που ανήκουν στη σημερινή Βόρεια Κορέα.

Οι ευχαριστίες του Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Οι αρχές της Βόρειας Κορέας παρέδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ 55 μικρές κάσες που πιστεύεται ότι περιέχουν τα λείψανα αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο επαναπατρισμός των σορών στρατιωτικών που αγνοούνταν από την εποχή του πολέμου θεωρείται μικρή, πάντως διπλωματική επιτυχία, για την κυβέρνηση Τραμπ.
«Επειτα από τόσα πολλά χρόνια, αυτή θα είναι σπουδαία στιγμή για τόσες πολλές οικογένειες. Ευχαριστίες στον Κιμ Γιονγκ Ουν», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter.Νωρίτερα, ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε πως «μας ενθαρρύνουν οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας», μια σειρά ενεργειών της «που ευνοούν τις θετικές αλλαγές».

Η παράδοση των σορών έγινε στην 65η επέτειο της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Ιουλίου 1953, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από