Δυναμική επιστροφή της εθνικής ομάδας Γυναικών στις ελίτ του ευρωπαϊκού πόλο. Τα κορίτσια τα κατάφεραν και νίκησαν τη διοργανώτρια Ισπανία 11-9 και προκρίθηκαν στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Βαρκελώνη. Ετσι, το βράδυ της Παρασκευής θα αντιμετωπίσουν στον τελικό την Ολλανδία η οποία απέκλεισε με 8-7 την Ουγγαρία.

Μία τεράστια επιτυχία για την ελληνική ομάδα, η οποία επιστρέφει σε τελικό μεγάλης διοργανωσης ύστερα από έξι χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόβεν όταν είχε ηττηθεί στον τελικό από τη Ρωσία.

Ξόρκισαν την κακοτυχία

Σε αυτή τη διοργάνωση η Εθνική ξόρκισε την κακοτυχία που της είχε στερήσει ίσως ένα μετάλλιο σε τρεις διοργανώσεις στο παρελθόν. Νίκησε στα νοκ-άουτ παιχνίδια τις ομάδες που την είχαν αφήσει έξω από τις διακρίσεις. Στο προολυμπιακό τουρνουά του 2012 αποκλείστηκε από την Ισπανία. Το 2016 πάλι στο προολυμπιακό (για το Ρίο) ηττήθηκε από τη Ρωσία στα πέναλτι, ενώ πέρυσι, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αποκλείστηκε από την Ισπανία στα προημιτελικά (πάλι στα πέναλτι).

«Είναι μεγάλη χαρά καθώς θα αγωνιστούμε μετά από έξι χρόνια σε τελικό ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πριν το παιχνίδι είπα στα κορίτσια ότι είναι τιμή μας να αντιμετωπίσουμε την καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα, την Ισπανία, στην έδρα της, απέναντι στη διαιτησία και τον κόσμο της. Ομως τελικά τα καταφέραμε», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης, ο οποίος για ακόμα μία φορά αναφέρθηκε στον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τον αντίπαλο τα κορίτσια: «Συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια, κοιτάζουμε μπροστά. Αυτή η ομάδα έχει πολύ μέλλον, τα κορίτσια αυτά δούλευαν ακατάπαυστα δίνοντας το 150% των δυνάμεών τους με όλους τους προπονητές, όχι μόνο με εμένα».

Η Εθνική εμφανίστηκε πολύ καλά διαβασμένη και κατάφερε παίζοντας εξαιρετική άμυνα να αιφνιδιάσει την Ισπανία, να προηγηθεί 5-1 τη στιγμή που η αντίπαλός της είχε 0/6 στην παίκτρια παραπάνω! Στη συνέχεια άντεξε στην ισπανική αντεπίθεση, η τερματοφύλακας Χρυσή Διαμαντοπουλου είχε για ακόμα μία φορά σπουδαίες επεμβάσεις και ήρθε η μεγάλη πρόκριση.

«Ημασταν καλύτερη ομάδα κόντρα στην Ισπανία, η οποία ήταν τα δύο τελευταία χρόνια η καλύτερη ευρωπαϊκή ομάδα και μία από τις καλύτερες στον κόσμο. Από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο είχαμε πλάνο και καθαρό μυαλό, εξαιρετική αμυντική λειτουργία, γνωρίζαμε ότι η διαιτησία θα είναι απέναντί μας, αλλά καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη», τόνισε ο Γιώργος Μορφέσης. Η Εθνική είχε 5/10 στην παίκτρια παραπάνω, ενώ η καλή αμυντική λειτουργία στον παίκτη λιγότερο περιόρισε τις Ισπανίδες στο 4/12. Τα γκολ πέτυχαν: Ελ. Πλευρίτου 3, Μ. Πλευρίτου 2, Τσουκαλά, Ελευθεριάδου, Αβραμίδου, Ασημάκη, Χυδηριώτη, Ξενάκη.

«Χωρίς άγχος»

Αντίπαλος λοιπόν στον τελικό η Ολλανδία από την οποία η Εθνική ηττήθηκε 8-7 στο τελευταίο ματς της φάσης των ομίλων. «Στο παιχνίδι με την Ολλανδία πρέπει να κάνουμε καλή διαχείριση, καθώς εκείνη έπαιξε ένα εύκολο χιαστί ματς σε αντίθεση με εμάς που είχαμε δύο πολύ δύσκολα παιχνίδια. Πιστεύω ότι θα πρέπει να αγωνιστούμε δίχως άγχος, να τα δώσουμε όλα, να ακολουθήσουμε και πάλι το πλάνο και να διεκδικήσουμε το καλύτερο», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

«Συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια και το προπονητικό τιμ για αυτή την σπουδαία επιτυχία την οποία αφιερώνουμε στη μνήμη όλων όσων άδικα έφυγαν από τη ζωή τη Δευτέρα, αλλά και στον βασανισμένο τα τελευταία χρόνια ελληνικό λαό. Να ευχηθούμε όλοι να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχες στιγμές στο μέλλον. Η ελληνική ομάδα είναι η πιο νεανική ομάδα της διοργάνωσης, μία ομάδα με αστείρευτο ταλέντο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος.