Η ποιότητα του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είναι αδιαμφισβήτητη. Μιλάμε άλλωστε για έναν αμυντικό που αποτέλεσε πριν από κάποια χρόνια τον «εκλεκτό» του Πεπ Γκουαρντιόλα για την ενίσχυση της άμυνας της Μπαρτσελόνα. Με τους Καταλανούς να δαπανούν τότε ένα ποσό που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να τον αποκτήσουν από τη Σαχτάρ.

Ωστόσο, παρά το δεδομένο ταλέντο του και τα ξεχωριστά αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, ο Τσίγκρι δεν μπόρεσε να κάνει ποτέ την καριέρα που ήθελε και πιθανότατα άξιζε. Μιας και οι συχνοί τραυματισμοί, πολλοί εκ των οποίων είχαν και μεγάλη χρονική διάρκεια, τον άφησαν αρκετά πίσω.

Κάπου εκεί, η ΑΕΚ φάνηκε ως η σανίδα σωτηρίας που αναζητούσε. Μια ομάδα που είχε ανάγκη τον… καλό Τσιγκρίνσκι και ήταν έτοιμη να επενδύσει πάνω του. Αναθέτοντάς του ηγετικό ρόλο και στηρίζοντας πολλά στον ουκρανό αμυντικό για την επιστροφή της στο κορυφαίο επίπεδο. Ομως, οι ατυχίες δεν εγκατέλειψαν τον έμπειρο αμυντικό, που ταλαιπωρήθηκε ξανά από τραυματισμούς, από την πρώτη κιόλας χρονιά του με τα κιτρινόμαυρα

.

Το πρώτο σοκ

Το 2016 ο Τσιγκρίνσκι υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών με την ΑΕΚ, ξεκινώντας κεφάτος και με δυναμισμό την καλοκαιρινή προετοιμασία. Η ποιότητά του τον έκανε να ξεχωρίσει αμέσως και φυσικά να εξελιχθεί σε παίκτη – κλειδί για την ομάδα που έχτιζε εκείνη τη σεζόν η Ενωση.

Ο Τσιγκρίνσκι ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος του Δικεφάλου, καταγράφοντας «γεμάτες» συμμετοχές. Ολα αυτά μέχρι τον Νοέμβριο. Τότε η ατυχία τού χτύπησε ξανά την πόρτα, μιας και υπέστη μια θλάση, η οποία τον έθεσε εκτός μάχης για τρεις εβδομάδες.

Ο ουκρανός στόπερ δουλεύει εντατικά ώστε να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, όμως πάνω στην επιστροφή του προκύπτει ένα νέο, διαφορετικό πρόβλημα. Οι ενοχλήσεις στον προσαγωγό καθυστερούν κι άλλο την επιστροφή του, με τον Τσίγκρι να συμπληρώνει αισίως ένα δίμηνο μακριά από τα γήπεδα!

Τον Ιανουάριο ο Τσιγκρίνσκι έχει αφήσει πίσω αυτά τα προβλήματα, προπονείται κανονικά και είναι έτοιμος να πατήσει και πάλι τον αγωνιστικό χώρο. Αλλά στις τελευταίες προπονήσεις πριν από την επιστροφή του στη δράση παθαίνει μια υποτροπή στο πρόβλημα των προσαγωγών και μπαίνει πάλι στα… pits!

O oυκρανός αμυντικός καταφέρνει να ξεπεράσει και αυτό το ζήτημα, νιώθει καλά και καταγράφει τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής. Ωστόσο ο εφιάλτης επιστρέφει. Στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Πλατανιά, ένα άτσαλο πέσιμό του στον αγωνιστικό χώρο τον θέτει εκτός μάχης, με την εκτίμηση να αναφέρει πως έχει υποστεί κάταγμα κερκίδας, στο χέρι!

Η αποθεραπεία από τον εν λόγω τραυματισμό κράτησε ένα σημαντικό διάστημα, αφού χρειάστηκε και δεύτερο χειρουργείο για να αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα.

Νέο ξεκίνημα, αλλά…

Τα παραπάνω ζητήματα που ταλαιπώρησαν τον Τσιγκρίνσκι σε αυτή τη διετή παρουσία του στην ΑΕΚ έδειχναν να μένουν οριστικά πίσω. Ο ουκρανός αμυντικός ήταν έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα με τα κιτρινόμαυρα, δείχνοντας πρωτίστως υγιής. Ομως στο φιλικό με τον Ατρόμητο το προηγούμενο Σάββατο τα προβλήματα επέστρεψαν.

Ο Τσιγκρίνσκι αποχώρησε με θλάση στον αριστερό τετρακέφαλο, μένοντας έτσι εκτός από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έρχονται για την ΑΕΚ. Χάνοντας κι άλλο έδαφος και βλέποντας ξανά τον εφιάλτη να επιστρέφει. Εναν εφιάλτη που όλα δείχνουν πως δεν τον εγκατέλειψε οριστικά ποτέ.

Η επένδυση και η απογοήτευση

Η ΑΕΚ είχε ανάγκη τον καλό Τσιγκρίνσκι και ήταν έτοιμη να του αναθέσει ηγετικό ρόλο. Ωστόσο, οι ατυχίες δεν εγκατέλειψαν ουσιαστικά ποτέ τον έμπειρο αμυντικό.