Με ένα μεγάλο πακέτο μέτρων που όμοιό του δεν είχε αποφασιστεί ποτέ έως τώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί, όσο εφικτό είναι αυτό, να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας στην Ανατολική και Δυτική Αττική και κυρίως στο Μάτι με την εκατόμβη νεκρών. Στα πλαίσια της επιχείρησης να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι πραγματικά στέκεται δίπλα στους πληγέντες και δίνει άμεσα λύσεις, στη σκιά της κριτικής για επικοινωνιακή πολιτική, έλλειψη συντονισμού και αδυναμία στη διαχείριση της κρίσης τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, προκρίθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πακέτο μέτρων. Αυτή η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μετά την ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει σύμφωνα με κεντρικά στελέχη της αντιπολίτευσης στο αντίστοιχο πακέτο της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή το 2007 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας. Βεβαίως τα επιδόματα που εξαγγέλθηκαν για πολίτες και επιχειρήσεις φαντάζουν ως σταγόνα στον ωκεανό ή απλώς ομοιάζουν με σκέτη και καθαρή κοροϊδία την ίδια ώρα που ολόκληρες ζωές και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί και δεν επανατάσσονται με ένα επίδομα ή με έναν διορισμό.

Εν μέσω πολλών φωνών από αρκετές πλευρές διότι μέχρι στιγμής δεν ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη μια συγγνώμη και δεν υπήρξε ούτε μια παραίτηση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει το μήνυμα της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες, θέτοντας ο ίδιος τη σφραγίδα του, μετά τη σύσκεψη στο πακέτο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εφάπαξ βοηθήματα (σ.σ. 5.000 ευρώ), φοροαπαλλαγές και άλλες πολλές δράσεις, όπως π.χ. ακόμα και διορισμούς στο Δημόσιο.

Μετά τις ανακοινώσεις Τζανακόπουλου, υπήρξε σε πολλά πολιτικά γραφεία και κυρίως στην αντιπολίτευση η αίσθηση ότι αυτό το πακέτο μέτρων έχει και προεκλογικό χαρακτήρα και δύναται η κυβέρνηση ανά πάσα ώρα και στιγμή να το αξιοποιήσει και να προσφύγει σε εκλογές κατά την επιλογή του Κ. Καραμανλή το 2007. «Σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Δεν ισχύουν αυτά και είναι προσβολή στη μνήμη των νεκρών να λέγονται. Ηταν υποχρέωση της πολιτείας και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 48 ωρών μετά την τραγωδία» έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να διευρύνει κατά πολύ το πακέτο μέτρων που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και μετά και τη νέα σύσκεψη που έγινε χθες με τους αρμόδιους υπουργούς, τους δημάρχους των πληγέντων δήμων και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπάρξει άμεση ανακούφιση των πληγέντων και βεβαίως τάχιστη αποκατάσταση των ζημιών και να μειωθεί η κριτική που της ασκείται. Θα αλλάξει το κλίμα; Η ερώτηση αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί ούτε από κυβερνητικά στελέχη. Ομως αυτό είναι κομβικό στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά. Παράλληλα επιδρά σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ίδια, ενώ ερώτημα παραμένει σε ποιο βαθμό θα την πλήξει πολιτικά η συγκεκριμένη τραγωδία.