Σε ένδειξη συμπαράστασης, πολιτιστικοί φορείς της χώρας, σύλλογοι και καλλιτέχνες αποφάσισαν να στηρίξουν τους πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, προχωρώντας σε σχετικές ανακοινώσεις.

Το Ίδρυμα Ωνάση, ανταποκρινόμενο στην επιτακτική ανάγκη ανακούφισης των ανθρώπων και των οικογενειών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Δυτική και την Ανατολική Αττική, δηλώνει «παρών» στην εθνική προσπάθεια αλληλεγγύης και ανακοίνωσε σήμερα (26/7) την απόφασή του να στηρίξει την Πολιτεία με 5 εκατ. ευρώ. Η στήριξη θα διατεθεί για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών, σε συνεργασία με την Πολιτεία, στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών και γενικότερα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην πατρίδα μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, αποφάσισε να στηρίξει τους πληγέντες, προσφέροντας το ποσό των 20.000 ευρώ καθώς και τα έσοδα μιας συναυλίας που θα γίνει στο Ηρώδειο στις 29 Αυγούστου. Η ειδική αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν σύντομα.

«Την οδύνη του για τον θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων» εκφράζει σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), και ανακοινώνει «ως ελάχιστη εκδήλωση αλληλεγγύης» τη δυνατότητα φιλοξενίας πυρόπληκτων στα δωμάτια του ξενώνα του ΣΕΑ. «Όποιος γνωρίζει άτομα που χρειάζονται φιλοξενία να απευθύνεται στο τηλέφωνο 210/3252214» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Το «Skyros Summer Fest»(27-28/7) ανακηρύσσεται σε «φεστιβάλ αλληλεγγύης και συμπαράστασης» με την αμέριστη συνδρομή των ερμηνευτών Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Γιάννη Χαρούλη και Χαΐνηδων καθώς και όλων των συνεργατών τους και αφιερώνεται στους πυροπαθείς συμπολίτες μας που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική. Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ανακούφιση των παθόντων. Για το σκοπό αυτό, οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματά τους αποποιήθηκαν κάθε αμοιβή τους.

Στα θύματα της φωτιάς, είναι αφιερωμένη η παράσταση της «Ηλέκτρας» που θα δοθεί στο Κηποθέατρο Παπάγου την Κυριακή 29 Ιουλίου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τις ανάγκες των πληγέντων (Γενική είσοδος 13 ευρώ). Πρόκειται για μία παραγωγή της εταιρίας «5η εποχή», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη με πρωταγωνιστές τους Λένα Παπαληγούρα και Νίκο Κουρή.

Ακόμη, η εταιρεία παραγωγής «Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη» και οι συντελεστές της παράστασης «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα διαθέσουν ως «ελάχιστη ένδειξη στήριξης και συμπαράστασης» όλα τα έσοδα από την προγραμματισμένη παράσταση στο θέατρο της Νέας Μάκρης στις 2 Αυγούστου υπέρ των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας. Για το σκοπό αυτό, τα εισιτήρια για εκείνη την ημέρα γίνονται ενιαία με γενική είσοδο 12 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν μόνο από τα σημεία προπώλησης και όχι ηλεκτρονικά. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Αθηνά Μαξίμου και ο Μιχάλης Σαράντης.

Ο Κωστής Μαραβέγιας ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι τρεις αναβληθείσες συναυλίες του λόγω εθνικού πένθους, με νέες ημερομηνίες διεξαγωγής σε Ρόδο 2/8, Λουτράκι 17/8 και Χαλκίδα 30/8, θα διαθέσουν τα έσοδα τους «υπέρ των πληγέντων σε ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στις ανεπανόρθωτες απώλειες που υπέστησαν».

Η συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, στο Βεάκειο Θέατρο με τίτλο «Ο έρωτας γυμνός» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουλίου, θα διαθέσει ένα μέρος των εσόδων της στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά. «Μια μικρή συνεισφορά σε μια τραγωδία. Η νύχτα της Κυριακής που έρχεται στο Βεάκειο δεν θέλουμε να είναι άλλο από την απόδειξη ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να προχωρήσουμε μπροστά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η arietta productions.

Η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μέλια Κρέιλινγκ ανταποκρινόμενη στα τραγικά επακόλουθα των πυρκαγιών στην Αττική, ξεκίνησε μία καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων μέσω του εργαλείου GoFundMe, με στόχο να συνδράμει τους πληγέντες και να συμμετέχει στο κύμα αλληλεγγύης. Η ηθοποιός έχει καταφέρει ήδη να συγκεντρώσει πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια για το σκοπό αυτό. Επίσης, ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης ξεκίνησε χθες Τετάρτη (25/7) μια προσωπική προσπάθεια crowdfunding από το λογαριασμό του στο Twitter.