Αμεση αρωγή και ενίσχυση για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις

1. Εφάπαξ έκτακτο επίδομα: 5.000 ευρώ σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα, 6.000 ευρώ για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

2. Επίδομα ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (περίπου 650 ευρώ) σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

3. Εκτακτο βοήθημα 2 μηνιαίων συντάξεων (μεικτά) στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

4. Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν έως 31.09.2018. Προϋπόθεση η ασφαλιστική περιοχή ή η μόνιμη κατοικία να βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.
Στήριξη δανειοληπτών ΟΕΚ

1. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 36 μήνες χωρίς επιβάρυνση.

2. Παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις των δανειοληπτών εξ ιδίων κεφαλαίων του τ. ΟΕΚ για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, με έναρξη παράτασης από τις 19/12/2018.
Φοροέκπτωση για όσους ανήκουν στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας

1. Για τους φορολογούμενους που υπάγονται στις ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας:

– Φυσικά πρόσωπα: Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως και 30 Οκτωβρίου 2018. Καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις μηνιαίες δόσεις (έως και 31/10/2018, έως και 30/11/2018 και έως 31/12/2018).

– Νομικά πρόσωπα: Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως και 30 Οκτωβρίου 2018. Καταβολή του φόρου εισοδήματος σε τρεις μηνιαίες δόσεις (έως και 31/10/2018, έως και 30/11/2018 και έως 31/12/2018).

2. Για τους φορολογούμενους των ΔΟΥ Παλλήνης και Ελευσίνας προωθούνται αποφάσεις για:

– Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ που λήγει 31 Ιουλίου έως και 30 Οκτωβρίου 2018 με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.

– Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31/10/2018.

– Παράταση για την υποβολή μεταβολών στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως το τέλος 2018.

3. Αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών που έληξαν ή θα λήξουν εντός εξαμήνου για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

4. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Αμεση ελάφρυνση για εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία

1. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών, δόσεων εκκαθάρισης και δόσεων ρυθμίσεων έως 31/12/2018.

2. Δόσεις εκκαθαρίσεων που τίθενται σε αναστολή εξοφλούνται μετά την 1/1/2019 σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

3. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

4. Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου της καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

5. Διατηρείται η ρύθμιση οφειλής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων.

6. Αναστέλλεται η υποβολή ΑΠΔ και καταβολή τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα της καταστροφής. Δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη ή άλλες προσαυξήσεις. Οι εισφορές εξοφλούνται σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

7. Ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 31/12/2018 στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ και στα εξαρτώμενα μέλη

8. Χορήγηση παροχών – επιδομάτων άμεσα, χωρίς την τήρηση χρονολογικής σειράς.

9. Επιμήκυνση δόσεων οφειλετών συνταξιούχων από 40 στις 60. Αφορά υποψήφιους συνταξιούχους στους οποίους δεν έχει απονεμηθεί ακόμα η σύνταξη αλλά και συνταξιούχους που εμπίπτουν στη ρύθμιση.
Αποζημίωση και ενίσχυση οικογενειών των θυμάτων

1. Οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ στον ή στην σύζυγο ή αν δεν υπάρχει στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς.

2. Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωσή τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

3. Τέκνα που φοιτούν ή θα εισαχθούν φέτος σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποκτούν αυτοδικαίως δικαίωμα μεταγραφής στο Ιδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικία τους. (Η ρύθμιση μπορεί να επαναληφθεί).

4. Προσαυξάνεται κατά 20% ο βαθμός των μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017-2018 και εισάγονται στις αντίστοιχες σχολές ως υπεράριθμοι.

5. Δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης σε ένα συγγενικό πρόσωπο α’ ή β’ βαθμού ή σύζυγο θύματος από την πυρκαγιά.

6. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν επίσης και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.

7. Χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος στο λογαριασμό κάθε παιδιού που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές από τη Βουλή.

Ειδικά μέτρα για υποδομές, πλειστηριασμούς, διόδια

1. Αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από την πυρκαγιά μέχρι 30/9/2019.

2. Παροχή ετήσιας επιχορήγησης 1.200 ευρώ σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη των πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών της αναγκών ανεξαρτήτως παρόχου.

3. Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου ύψους 2 εκατ. ευρώ για κάλυψη άμεσων έκτακτων αναγκών (πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, αγορά τροφίμων, φαρμακευτικού υλικού, αποκατάσταση ζημιών σε βασικές υποδομές).

4. Ανοιγμα των διοδίων στις πληγείσες περιοχές μέχρι την αντιμετώπιση της κρίσης.

5. Διαγραφή αδειών κυκλοφορίας οχημάτων που καταστράφηκαν ώστε να μη χρεωθούν τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη διαγραφής ή άλλο διοικητικό πρόστιμο.

6. Αντικατάσταση ιατρικού εξοπλισμού και τεχνικών βοηθημάτων σε άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση με μηδενική συμμετοχή των δικαιούχων.
Αποκατάσταση υλικών ζημιών

1. Ανοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την ανακατασκευή και αποζημίωση των κατοικιών που καταστράφηκαν και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους. Το Δημόσιο συμμετέχει με εισφορές 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών και η ελληνική Βουλή με επιπλέον 10 εκατ. Στον λογαριασμό αυτό θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των δημόσιων υποδομών τους καθώς και οι αποζημιώσεις και ανακατασκευές για τις κατοικίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και για τον λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν fast track διαδικασίες αδειοδότησης όλων των σχετικών έργων ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συμπληρωματικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 23/2341195169 με ΙΒΑΝ GR4601000230000002341195169.

2. Χορήγηση για πρώτη φορά επιδοτήσεων και για τους περιβάλλοντες χώρους κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.

3. Δωρεάν εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων με ειδική ρύθμιση από το υπουργείο Υποδομών.