Μόνιμος κάτοικος Κύπρου είναι ο εγκέφαλος σπείρας, η οποία παράγγελνε διαδικτυακά ακριβά προϊόντα και τα πλήρωνε με πλαστές ή κλεμμένες κάρτες.

Η σπείρα, η οποία εξαρθρώθηκε από την γερμανική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Europol και τη συνδρομή της κυπριακής Αστυνομίας, απέσπασε συνολικά κέρδη ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ από 35.000 υποθέσεις εξαπάτησης.

Στην επιχείρηση, η οποία πήρε την κωδική ονομασία Warenagent, πραγματοποιήθηκαν 31 έλεγχοι σε σπίτια υπόπτων και έγιναν 15 συλλήψεις. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση η δράση της σπείρας των 15 χρονολογείται από το 2012 και κατάφερναν να ξεγελούν τις αρχές, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσους παραλήπτες, κωδικές ονομασίες και πληρωμές με cryptocurrencies.

Η αποστολή των δεμάτων γινόταν σε διευθύνσεις συνεργατών, οι οποίοι δεν γνώριζαν λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος και τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως ενδιάμεσους (mules σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία). Οι ενδιάμεσοι, αφού παράγγελναν τα προϊόντα αναλάμβαναν να τα προωθήσουν σε διευθύνσεις στην Ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Το δίκτυο των απατεώνων ήταν άρτια οργανωμένο, αφού κάποιοι παρείχαν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη, άλλοι αναλάμβαναν το ξέπλυμα των χρημάτων και άλλοι την επιστράτευση των ενδιάμεσων παραληπτών των δεμάτων.

Για σκοπούς συντονισμού της επιχείρησης η EUROPOL απέστειλε στην Κύπρο μια κινητή μονάδα επιχειρήσεων, ενώ στα γραφεία της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, στη Λευκωσία, λειτούργησε επιχειρησιακό κέντρο.