Τα επόμενα βήματα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αναμένονται από την ΠΓΔΜ, όπου ο Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και το ακριβές του ερώτημα. Μέχρι τότε, η ελληνική πλευρά επιχειρεί μια επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται πως έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρά τις πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά το τελευταίο διάστημα, στις οποίες υπερασπίζεται με πάθος τη συμφωνία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειονότητα των ελλήνων πολιτών δεν συμφωνεί με τη διαπραγμάτευση και το περιεχόμενό της, ενώ πληθαίνουν και οι αρνητικές γνώμες για τον ίδιο.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Public Issue, μόλις το 15% θεωρεί πως η συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα ενός έντιμου συμβιβασμού, με το 35% να θεωρεί την παραχώρηση του όρου Μακεδονία «προδοσία» και το 21% «αναγκαίο κακό». Το 56% όσων ρωτήθηκαν τάσσεται «σίγουρα κατά» της συμφωνίας, ενώ μόλις το 13% δηλώνει «σίγουρα υπέρ». Το ίδιο το όνομα που τελικά επελέγη δεν βρίσκει σύμφωνη, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή το 69% όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Στο 26% ανέρχεται το ποσοστό όσων συμφωνούν, περισσότερο ή λιγότερο, με τη διπλή ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Δικό της, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η ανθρωπογεωγραφία, καθώς φαίνεται πως η συμφωνία βρίσκει τη μικρότερη αποδοχή σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12%, αλλά και στην Κρήτη, με 13%. Στα νησιά όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεγαλύτερα ποσοστά, η αποδοχή αυξάνεται σημαντικά. Οσον αφορά την κομματική προτίμηση, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της συμφωνίας με 72%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη ΝΔ ανέρχεται μόνο στο 3%. Θετικά διακείμενοι στη συμφωνία εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι του Ποταμιού, ενώ αρνητικοί είναι αυτοί του Κινήματος Αλλαγής, σε ποσοστό 68%. Η δημοτικότητα του Νίκου Κοτζιά έχει κι αυτή υποστεί πλήγμα. Ερωτώμενοι για τη γνώμη τους για τον υπουργό Εξωτερικών, το 65% όσων συμμετείχαν εκφράζεται αρνητικά, και μόνο το 30% θετικά. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ξεπερνάει σε δημοτικότητα τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, συγκεντρώνοντας 40%.

Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεωρούν πως η συμφωνία θα έχει και αρνητικές πολιτικές επιδράσεις για την κυβέρνηση. Το 76% θεωρεί πως «μάλλον θα βλάψει» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 40% ότι «μάλλον θα ωφελήσει» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, μόλις το 17% αισθάνεται ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, ενώ στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκεντρώνει το 19%, ενώ μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ το 35%. Η δυσαρέσκεια για την πορεία της χώρας φαίνεται πως είναι ευρύτερη, καθώς το 73% δηλώνει δυσαρεστημένο με τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ ένα 6% έχει απαντήσει πως «δεν υπάρχει/καταργήθηκε η Δημοκρατία» στη χώρα. Ερωτώμενοι αν τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, με 74% οι συμμετέχοντες απαντούν πως πηγαίνουν προς τη λάθος, ενώ τα πρώτα συναισθήματα σχετικά με τα όσα συμβαίνουν είναι η οργή και η αγανάκτηση (23%), η απογοήτευση (20%), η ανησυχία και το άγχος (17%) –η ελπίδα και η αισιοδοξία συγκεντρώνουν μόνο το 11%.

Ισως σημαντικότερο, όλα δείχνουν πως οι Ελληνες έχουν αρχίσει να εκφράζονται θετικά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οταν ρωτήθηκαν αν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές σήμερα, με 55% οι συμμετέχοντες απάντησαν πως «μάλλον χρειάζονται», ενώ στην παράσταση νίκης η ΝΔ επικρατεί με 77%, συγκεντρώνοντας 3 μονάδες περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον περασμένο Απρίλιο.