Κοινοπραξία για τη διεκδίκηση των δύο λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη συστήνουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η τσεχική εταιρεία I Indoverse (CZECH) Coal Investments Limited, μέλος του Ομίλου Seven Energy.

Πρόκειται για δύο εκ των έξι επενδυτών που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού και όπως ανακοίνωσαν θα υποβάλουν από κοινού δεσμευτική προσφορά.

«Η στρατηγική συνεργασία των δύο ομίλων συνδυάζει την εμπειρία της Seven Energy, με την ηγετική θέση και τη βαθιά γνώση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική αγορά» υπογραμμίζεται σχετικά στην ανακοίνωσή τους. Η Seven Energy έχει μακρύ ιστορικό στη λειτουργία ορυχείων λιγνίτη στην Τσεχία, και στη λειτουργία και την αναβάθμιση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν ο πρώτος ιδιωτικός όμιλος που επένδυσε στην αγορά θερμικής ενέργειας στην Ελλάδα με την ίδρυση το 2000 της εταιρείας ΗΡΩΝ, η οποία κατασκεύασε και λειτουργεί από το 2004 την πρώτη ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Σήμερα διαθέτει και λειτουργεί δύο θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που προσεγγίζει τα 600 MW. Παράλληλα, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πρωταγωνιστεί στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης τόνισε: «Οντας ο πρώτος ιδιωτικός όμιλος που επένδυσε στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μαζί με τη Seven Energy, μπορούν να διασφαλίσουν ένα πολύ πιο αποδοτικό και βιώσιμο μέλλον για τις λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, προς όφελος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών».

Από την πλευρά των Τσέχων, ο εκτελεστικός διευθυντής Αλαν Σβόμποντα επισήμανε: «Πρόκειται για μια συνεργασία με μακροπρόθεσμη προοπτική, με αφετηρία την από κοινού υποβολή προσφοράς για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης».