Χάος επικράτησε στο χθεσινό 16ο ετάπ του Ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας στις νότιες περιοχές της χώρας. Και αυτό εξαιτίας συγκέντρωσης αγροτών που διαμαρτύρονταν εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης. Οι αγρότες είχαν κλείσει τον δρόμο απ’ όπου θα περνούσαν οι ποδηλάτες και μάλιστα είχαν πετάξει μπάλες σανό. Παράλληλα στις ακρες του δρόμου είχαν παρατάξει τα τρακτέρ. Φυσικά στην περιοχή υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση και να ανοίξουν τον δρόμο κάνοντας φυσικά χρήση δακρυγόνων. Κι αυτό έγινε τη στιγμή που πλησίαζαν οι ποδηλάτες, οι οποίοι είχαν ήδη διανύσει τα 18 από τα 135 μίλια του ετάπ.Ετσι, όπως ήταν φυσικό, ο αγώνας σταμάτησε αφού και οι αθλητές είχαν πρόβλημα καθώς υπήρχε έντονη μυρωδιά από τη χρήση των χημικών. Οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποίησαν ειδικό υγρό για τα μάτια, ενώ προσπάθησαν να ξεδιψάσουν και να συνέλθουν από το σοκ.

Ενα από τα… θύματα της αστυνομικής επέμβασης και της χρήσης χημικών ήταν ο Βρετανός Κρις Φρουμ, ο οποίος προσπάθησε με ειδικό υγρό να καθαρίσει τα μάτια του. Ο Φρουμ έχει κατακτήσει τέσσερις φορές τον τίτλο στον Ποδηλατικό Γύρο Γαλλίας, τα τρία τελευταία χρόνια και το 2013.

Ο αγώνας τελικά συνεχίστηκε καθώς ύστερα από δεκαπέντε λεπτά διακοπής οι διοργανωτές άναψαν το «πράσινο φως» για τη συνέχιση του ετάπ. Οι αγρότες διαμαρτύρονταν καθώς η γαλλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσαν τον αριθμό των αγροτικών περιοχών που έχουν ανάγκη από οικονομική βοήθεια. «Για να ζήσει η περιοχή του Πιετζ» έγραφε ένα πανό που κρατούσε ένας από τους αγρότες. Ο Ποδηλατικός Γύρος Γαλλίας θεωρείται από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα κάθε χρονιάς, προβάλλεται σε πολλές χώρες και οι διαδηλώσεις αγροτών κατά τη διάρκεια των ετάπ είναι συχνό φαινόμενο. Το πλέον γνωστό περιστατικό συνεβη το 1974 στη Βρετάνη, όταν αγρότες μπλόκαραν τους δρόμους για να αναδείξουν τα προβλήματά τους δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον αγώνα. Να σημειώσουμε ότι η ομάδα του Κρις Φρουμ (Team Sky) αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα, καθώς ο βρετανός ποδηλάτης είχε κατηγορηθεί για χρήση απαγορευμένων ουσιών, τελικά αθωώθηκε, ωστόσο οι διοργανωτές είχαν ζητήσει τον αποκλεισμό του.
Βρετανικό προβάδισμα

Ο Βρετανός Γκερέντ Τόμας προηγείται στον ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας ύστερα από 16 ετάπ. Πολύ κοντά του όμως ακολουθεί ο νικητής των τριών τελευταίων χρόνων Κριμ Φρουμ, αλλά και ο Ολλανδός Τομ Ντουμούλιν.